Состојки:
500 гр пилешко месо
1 кромид
печурки
морков
компир
пиперка
тиквица
модар домат
домат
црвен пипер
масло за готвење
Начин на готвење
Во тавче се пропржува сецканото на коцки пилешко месо (по желба може и свинско или телешко).
Во подлабок сад со масло за готвење се пржи кромидот, па се додаваат печурките, морков сецкан на коцки, компир, па пиперка, тиквица, модар патлиџан и обичен црвен домат.
Се зачинува со сол, бибер и буковец по желба.
Потоа се додава и месото во длабокиот сад и се промешува.
Во тавчето во кое го пржевме месото се додава 1-2 лажици црвен пипер и се промешува.
Пржениот зеленчук со месото се претура во тава (земјена или керамичка која е потребно претходно да биде стоплена во рерна за да не испука), се залева со црвениот пипер и се става да се пече.
Во текот на печењето се промешува 2-3 пати. Откако убаво ќе фати коричка и скоро ќе испари течноста се вади тавата од рерна.
По желба може да се изренда и кашкавал додека е уште топло или пак да се нароси со пармезан