Состојки:
- 600 гр. пилешко бело месо
- прстофат лук во прав
- 1 лажица сецкан босилек
- 1 лажица сецкан магдонос
- 150 гр. кечап
- 3 јајца
- 1 лимон
- 100 гр. кашкавал
- 180 гр. презли
- 150 гр. брашно
- 500 гр. компири
- мешавина зачини
- оригано
- масло
Подготовка:
Пилешкото исечете го како шницли, истенчете ги со чекан за месо и зачинете ги по вкус.
Посебно соединетете ги презлите, лукот во прав, магдоносот и босилекот.
Пилешките шницли извалкајте ги во брашно, потоа во изматените јајца и на крајот во смесата од презли. Пржете ги на жешко масло од двете страни додека не поруменат.
Пржените шницли попрскајте ги со сок од лимон.
Кечапот помешајте го со малку оригано и премачкајте ги шницлите. Потоа шницлите прекријте ги со листови кашкавал и кратко запечете ги во рерна колку кашкавалот да се стопи.
Компирот исчистете го и исечете го на стапчиња, па испржете го на жешко масло и послужете го како прилог.