Пилешко во соја и мед, готово за 15 минути

Иако во нашата кујна не е вообичаено мед да се додава во солени јадењеа, овој вкус ќе ве воодушеви. Кој пробал, знае.

Потребни состојки:

  • 2 лажици малсиново масло
  • 600 гр пилешко бело месо
  • сол и бибер по вкус
  • 3 лажици мед
  • 3 лажици соја сос
  • 3 чешниња лук

Подготовка:
Во тава за пржење загрејте го маслиновото масло на средна температура.
Исечкајте го пилешкото на коцки и додадете сол и бибер по вкус (имајте предвид дека соја сосот содржи многу сол). Ставете го пилешкото во тавата и пржете 3-4 минути од едната страна, а во меѓувреме, направете го сосот.

Измешајте го медот со соја сосот, додадете го лукот и добро измешајте. Истурете го сосот во тавата и промешајте за месото убаво да се измачка со него од сите страни. Гответе уште 4-5 минути додека месото не биде готово.
Ова пилешко одлично се комбинира со варен, чист ориз, но и со некои други зеленчуци и салата по ваш избор.

Мени