ПИЛЕШКА ЕМПАНАДА

Дек 25, 2017 | Пилешко

Денес ви нудиме рецепт како направите такви мали пилешки емпанади кои веруваме дека ќе бидат вистински хит на следната ваша забава.

Состојки:

Смрзнато лиснато тесто
230 грама крем сирење
500 грама сварено бело пилешко месо
70 грама павлака
300 грама чедар сирење (или по желба)
100 грама суви пиперки
100 грама варена пченка
Сол и бибер
1 јајце
1 лажица млеко или вода
Подготовка:

Во микробранова стопете го крем сирот за да биде течен.

Во длабок сад ставете го свареното и исецкано на ситни парчиња пилешко месо, павлаката, стопениот крем сир, чедар сирењето, пиперките и пченката. Целата смеса посолете ја и ставете бибер по желба.

Во мал сад изматете го јајцето со млеко или вода.

Одмрзнете го тестото па со помош на брашно и сукало развлечете го на дебелина од 1-2 милиметри.

Со помош на чаша исечете кругови од лиснатото тесто.

На половина од секој круг ставете од подготвениот фил, а со помош на четка или прсти нанесте малку по рабовите на тестото од изматеното јајце. Потоа преклопете го тестото по половина за да добиете полукруг. Со виљушка стиснете ги рабовите за да се спојат.

Наредете ги парчињата во плех и ставете ги во претходно загреана рерна на 200 степени да се печат околу 20 минути.

Кога ќе добијат златна боја, извадете ги малку да се изладат и служете ги топли.

Вкусно јадење кое едноставно се прави, а е вистински рај за непцата

Вкусно јадење кое едноставно се прави, а е вистински рај за непцата

Испасирајте го месото, па посолете го и зачинете го. Наредете во подмачкан сад за печење. Додадете шунка исечена на прстени и рендано сирење и повторете ја постапката уште еднаш. Прелијте ја смесата со изматените јајца и кремот. Печете околу 40 минути на 200 степени....

Придобивки од јајцата на отворени пасишта

Придобивки од јајцата на отворени пасишта

Никогаш немој да штедите кога се работи за вашето дете особено за мали бебиња. Органските јајца се одлична храна за бебињата која е доста хранлива , а всушност се добра опција за кога сакате да воведете цврста храна на вашето бебе. Тие се полни со есенцијални масни...

СЕ ТОПАТ ВО УСТА! Еве како да ги направите најдобрите пилешки нагетси со само неколку состојки!

СЕ ТОПАТ ВО УСТА! Еве како да ги направите најдобрите пилешки нагетси со само неколку состојки!

За ова одлично јадење ќе бидат доволни малку брашно, лук во прав, пилешко филе и уште неколку состојки. Доколку сте љубители на крцкаво пилешко, овие нагетси се вистинската работа за вас. Состојки: половина чаша брашно една лажичка лук во прав 800 гр пилешко филе...

Брзо и вкусно: Пилешки ролни со сланина

Брзо и вкусно: Пилешки ролни со сланина

Ако немате време за комплицирани јадења, подгответе брзи и вкусни пилешки ролни со сланина. Состојки: 1 кг. пилешки стек тенки листови сланина 100 гр. кашкавал 5 кисели краставички босилек кари зачин сол, бибер зејтин Подготовка: Стекот исечете го на шницли, исчукајте...