Вистински хит на посните веселби се секогаш малите колачи. Гостите ги обожаваат, но на домаќинките им задаваат вистинска мака. Ги има толку многу и треба да го изберете најдобриот и највкусниот рецепт. Ви носиме рецепт за највкусните колачиња, по рецептот на баба:
За тестото е потребно:
- 200 мл. кисела вода
- 7 лажици брашно
- 3 лажици шеќер (по желба може и повеќе)
- 1 лажица џем по желба
- 5 лажици посни бисквити
- 3 лажици ореви
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица какао
- 1/2 прашок за пециво
За крем:
- 100 гр посен маргарин
- 3 лажици шеќер во прав (можеби и повеќе)
- 100 гр мелени посни бисквити
- 50 гр млеко. мелени ореви
- 50 гр стопена чоколада
- 100 мл сок од портокал
- екстракт од чоколадо
Прелив:
- 100 гр чоколадо
- 100 гр чоколадо
Подготовка:
Просејте го брашното и прашокот за пециво, додадете шеќер, џем, бисквити и мелени ореви и масло и изедначете. Плех од 20 x 20 cm може да се обложи со хартија за печење, па тестото да се истресе и да се израмни. Се пече на 180 степени 30-40 минути. За тоа време подгответе го кремот – филот. Изматете со шеќер во прав посен маргарин. Во сад измешајте ги посните бисквити, растопениот сок од чоколадо и измешајте. Соединете го ова со изматен со миксер маргарин во прекрасен крем. Испечениот бисквит изладете го и премачкајте го со крем. Прелијте со растопено чоколадо.