
Авголемоно е грчки сос направен од густин, јајца и лимон, а своето име го дели со фината пилешка супа што служи како основа. Идеален е за подготовка кога имате вишок на печено или варено пилешко, а ви се јаде нешто брзо подготвено, топло и неодоливо на лажица. Кремастата нота која супата ја должи на жолчките, како и миризливиот лимон се причините поради кои Грците ја обожаваат.
Состојки за грчка супа:
- ½ чаши ситно сечкани моркови
- ½ чаши ситно сечкан целер
- 1 млад кромид
- 2 чешниња лук
- 8 чаши пилешка супа
- 2 ловорови листови
- 1 шолја ориз
- 2 парчиња варени пилешки гради
- ½ чаши свежо исцеден сок од лимон
- 2 големи јајца
- маслиново масло
- магдонос за декорација
- сол, бибер
Подготовка:
Во тенџере, загрејте 1 лажица маслиново масло на средна топлина. Додадете сечкани моркови, целер и кромид, промешајте и додадете сецкан лук.
Додадете пилешка супа и ловоров лист и зголемете ја топлината. Откако ќе зоврие додадете го оризот, сол и бибер. Намалете ја топлината на средно и варете 20 минути или додека оризот не омекне. Потоа измешајте го свареното пилешко поделено на тестенини или исечено на парчиња.
За да го подготвите сосот од јајца и лимон, измешајте ги сокот од лимон и јајца во сад. Мешајќи, додадете 2 лажици топла супа за да ги смирите јајцата. Кога целосно ќе се соедини, додадете го сосот во пилешката супа и промешајте. Веднаш тргнете го од оган.
Украсете со свеж магдонос по желба.