Супата која Грците ја обожаваат: Рецепт за фантазија од пилешко и жолчки од јајца со лимон

Авголемоно е грчки сос направен од густин, јајца и лимон, а своето име го дели со фината пилешка супа што служи како основа. Идеален е за подготовка кога имате вишок на печено или варено пилешко, а ви се јаде нешто брзо подготвено, топло и неодоливо на лажица. Кремастата нота која супата ја должи на жолчките, како и миризливиот лимон се причините поради кои Грците ја обожаваат.

Состојки за грчка супа:

  • ½ чаши ситно сечкани моркови
  • ½ чаши ситно сечкан целер
  • 1 млад кромид
  • 2 чешниња лук
  • 8 чаши пилешка супа
  • 2 ловорови листови
  • 1 шолја ориз
  • 2 парчиња варени пилешки гради
  • ½ чаши свежо исцеден сок од лимон
  • 2 големи јајца
  • маслиново масло
  • магдонос за декорација
  • сол, бибер

Подготовка:

Во тенџере, загрејте 1 лажица маслиново масло на средна топлина. Додадете сечкани моркови, целер и кромид, промешајте и додадете сецкан лук.

Додадете пилешка супа и ловоров лист и зголемете ја топлината. Откако ќе зоврие додадете го оризот, сол и бибер. Намалете ја топлината на средно и варете 20 минути или додека оризот не омекне. Потоа измешајте го свареното пилешко поделено на тестенини или исечено на парчиња.

За да го подготвите сосот од јајца и лимон, измешајте ги сокот од лимон и јајца во сад. Мешајќи, додадете 2 лажици топла супа за да ги смирите јајцата. Кога целосно ќе се соедини, додадете го сосот во пилешката супа и промешајте. Веднаш тргнете го од оган.

Украсете со свеж магдонос по желба.