Ретко кој може да и одол
Ретко кој може да и одолее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно.
Штом зимата тропне на врата и температурите нагло паднат,се отвора апетитот за мрсна и слатка храна.Топлото чоколадо изгледа како добар избор за студените денови,но повеќето од нив се полни со калории и нездрави состојки.Но,постои здрава и подеднакво вкусна верзија.Богатството на вкусот на вистинското топло чоколадо лежи во сировото какао во прав,кое е вистинско богатство на хранливи материи и антиоксиданси.
Веганско топло чоколадо
Состојки:
- 1чаша (250 ml) бадемово млеко
- 2 лажици сируп од агава (или некој друг природен засладувач)
- 2 лажички органски сурово какао во прав
- ½ лажичка цејлонски цимет во прав
- Подготовка:
Во тенџере загрејте го бадемовото млеко,нека биде врело,но не дозволувајте да зоврие.Потоа тргнете го од шпорет и додадете ги останатите состојки.Измешајте ги состојките додека не се соединат добро.За да добиете убава пена одозгора,можете да користите и мини пена за млеко.Ако сакате погуста чоколада,можете да додадете малку пченкарно брашно.Во овој случај измешајте малку пченкарно брашно со малку топло бадемово млеко,па додадете го во топлото чоколадо и мешајте додека малку да згусне.Послужете топло чоколадо во вашите омилени чаши.Напитокот можете да го посипете и со малку какао во прав и по желба да додадете стапче цимет во шолјата.
Веганско топло чоколадо со кузу во прав
Состојки:
- Кузу во прав
- Млеко по избор
- Какао во прав
- Црно чоколадо
Подготовка:
Кузуто растопете го во половина од билниот пијалок,а другиот дел од млекото истурете го во тенџерето и загрејте го. Во растопеното кузу додајте какао во прав и убаво измешајте да не се формираат грутчиња.Кога ќе се растопи,истурете ја смесата во млекото што се загрева и додадете ги парчињата чоколада. Промешајте и тоа е тоа. Бидете внимателни со кузу во прав и загревањето.Колку е потопло млекото,толку повеќе се згуснува,па најдобро е млекото да биде топло,а не жешко,бидејќи тешко ќе се пие.
Веганско топло чоколадо со мака во прав
Состојки:
- шолја органско какао во прав
- шолја кокосово млеко во прав
- 1/4 шолја кокс шеќер или друг природен засладувач (стевиа)
- 1/2 лажичка цимет
- 4 лажички сирово какао
- 2 лажички мак во прав
- малку хималајска сол
Подготовка: Сите состојки се мешаат во еден сад.Земете лажици од смесата со какао и ставете ја во шолја.Потоа додадете зовриена вода и добро измешајте.Додадете повеќе какао или засладувач по вкусДоколку немате кокосово млеко во прав,можете директно да подготвите топло чоколадо со вистинско кокосово млеко.
ее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно.