Уживајте во прекрасниот десерт со чоколада и јаткасти плодови.
Состојки:
За кора
- 750 гр. брашно
- 30 лажици шеќер
- 3 кесички прашок за пециво
- 210 мл масло
- 7,5 дл минерална вода
- 24 лажици мелени ореви
- 150 гр. чоколадо
Прелив за кора
- Сок од портокал
Фил
- 10 лажици прав од пудинг од ванила
- 1 литар млеко
- 300 гр. шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 200 гр. бела чоколада
- 250 гр. маргарин
- 200 гр. мелени ореви
Начин на подготовка:
За кората:
Соединете ги сите состојки за кората, поделете на три дела, едниот дел истурете го во калап (35х25 см) и печете 15-20 минути на 180 степени.
Испечете уште две вакви кори.
За филот: згответе го пудингот со шеќер и ванилин шеќер во млеко. Измешајте ја и чоколадата. Згответе 2 дл млеко со 3 лажици шеќер и прелијте ги смелените ореви, па оставете ги да се изладат.
Во изладениот фил додајте го изматениот маргарин и исцедените ореви, па измешајте. Исечете ги корите во облик на солза во 3 облика и прелијте сок врз нив. Намачкајте ја со фил најголемата кора, покријте ја со средината, филот, најмалата кора и премачкајте ја целата торта.