Француски компир

Авг 3, 2018 | Здрава храна, Предјадење

Во еден пер­и­од, на на­ши­те мај­ки им здо­де­а­ја тра­ди­ци­о­нал­ни­те ма­ке­дон­ски ја­де­ња што ги под­го­тву­ваа со го­ди­ни, го­ди­ни на­на­зад, па се „свр­теа“ кон мал­ку по­и­на­кво го­тве­ње со цел мал­ку да екс­пе­ри­мен­ти­ра­ат во куј­на­та

Во еден пер­и­од, на на­ши­те мај­ки им здо­де­а­ја тра­ди­ци­о­нал­ни­те ма­ке­дон­ски ја­де­ња што ги под­го­тву­ваа со го­ди­ни, го­ди­ни на­на­зад, па се „свр­теа“ кон мал­ку по­и­на­кво го­тве­ње со цел мал­ку да екс­пе­ри­мен­ти­ра­ат во куј­на­та. Тоа бе­ше вре­ме ко­га се го­тве­ше фран­цу­ски киш­ло­рен, по­тоа фран­цу­ска са­ла­та (по­крај тра­ди­ци­о­нал­на­та, ру­ска), фран­цу­ски ком­пир… За тој бран на фран­цу­ска­та куј­на во ма­ке­дон­ски­те се­мејс­тва најм­но­гу бе­ше ви­но­вен и нај­по­пу­лар­ни­от го­твач во тоа вре­ме, Сте­во Ка­ра­пан­џа, кој за­ед­но со Оли­вер Мла­кар вле­гу­ва­ше во на­ши­те до­мо­ви и со нив­ни­от на­стап пра­веа ли­ги да ти по­те­чат до­де­ка го­тват. И се зна­е­ше: се сед­ну­ва пред те­ле­ви­зор, со лист хар­ти­ја и со пен­ка­ло во ра­ка­та, мај­ка­та гле­да и ги за­пи­шу­ва со­стој­ки­те, де­ца­та па­ме­тат и и су­ге­ри­ра­ат ако не­што ис­пу­шти­ла. По­тоа ре­цеп­тот се пре­пи­шу­ва во го­ле­ми­от те­фтер, ка­де што се по­ме­сте­ни си­те дру­ги ре­цеп­ти и се под­го­тву­ва­ат за ви­кен­дот што до­а­ѓа. Ние ви го пред­ла­га­ме фран­цу­ски­от ком­пир, брз и ле­сен за под­го­тву­ва­ње, за кој не ве­ру­вам де­ка не­ко­му не­ма да му се до­пад­не. Со­стој­ки­те се ком­пир, јај­ца, си­ре­ње, шун­ка или сла­ни­на, се­то тоа што ре­дов­но го ја­де­те, ама пот­пе­че­но во та­ва и пре­ле­а­но со бе­ша­мел-сос е ви­стин­ска гоз­ба. Ужи­вај­те!

Со­стој­ки:

  • 1 ки­ло­грам ком­пир
  • 250 гра­ма сла­ни­на или шун­ка
  • 250 гра­ма твр­до си­ре­ње или пар­ме­зан
  • 4 јај­ца
  • Мас­ло за ја­де­ње
  • Леб­ни тро­шки
  • Сол, црн пи­пер
  • Сла­тка пав­ла­ка
  • Ки­се­ла пав­ла­ка
  • 1 жолч­ка
  • За бе­ша­мел-со­сот
  • 50 гра­ма пу­тер
  • 1 пол­на ла­жи­ца бе­ло браш­но
  • 200 ми­ли­ли­три мле­ко

Под­го­то­вка:

Еден ки­ло­грам ком­пи­ри до­бро се ми­јат и се ва­рат во ло­нец со во­да. За ова ја­де­ње се пре­по­ра­чу­ва да се ко­ри­сти цр­вен (ро­зов) ком­пир, кој ко­га се ва­ри, не се рас­па­ѓа. Отка­ко ком­пи­рот ќе се сва­ри, се исту­ра во­да­та и во ло­не­цот се до­да­ва сту­де­на во­да, а по­тоа се лу­пат ком­пи­ри­те. Се сеч­ка­ат на кру­го­ви.

Се пра­ви бе­ша­мел-со­сот. Во тен­џе­ре, на за­гре­а­на ринг­ла се ста­ва пу­те­рот да се сто­пи и во не­го се до­да­ва ед­на пол­на ла­жи­ца браш­но. По­тоа се до­да­ва сту­де­но мле­ко. Овој сос не тре­ба да би­де густ, ту­ку на­про­тив, мо­же да би­де и по­ре­док. Ако сте го на­пра­ви­ле по­густ, сло­бод­но до­дај­те уште мле­ко.

Шун­ка­та или сла­ни­на­та се сеч­ка на сит­ни пар­чи­ња, а твр­до­то си­ре­ње се рен­да. Јај­ца­та се ва­рат осум му­ну­ти во вре­ла во­да, а по­тоа се тр­га­ат од ог­нот, се исту­ра вре­ла­та во­да и се до­да­ва сту­де­на за да мо­жат да се из­лу­пат по­до­бро. И тие се сеч­ка­ат на кру­го­ви.

Та­ва­та се пре­мач­ку­ва со мас­ло за ја­де­ње и по­тоа се по­си­пу­ва со леб­ни тро­шки. Врз тро­шки­те се ре­дат пр­во ком­пи­ри­те, по­тоа јај­ца­та, се по­со­лу­ва и се до­да­ва црн пи­пер. Оз­го­ра се до­да­ва од бе­ша­мел-со­сот. По­тоа по­втор­но се ре­ди ком­пир, пар­ме­зан, па сла­ни­на и на крај бе­ша­мел-сос и сѐ та­ка до­де­ка не се по­пол­ни та­ва­та. Гор­ни­от, пос­ле­ден слој мо­ра да за­вр­ши со ком­пир. Во оста­то­кот од бе­ша­мел-со­сот се до­да­ва сла­тка пав­ла­ка, ки­се­ла пав­ла­ка и ед­на жолч­ка и се­то ова се пре­ле­ва врз ком­пи­ри­те.

Фран­цу­ски­от ком­пир се пе­че по­ло­ви­на час во рер­на на 180 сте­пе­ни. Ко­га е го­тов, оз­го­ра по­втор­но се по­си­пу­ва со пар­ме­зан.

 

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Слатките не мора секогаш да бидат нездрави и полни со шеќер и брашно. Од неколку состојки можете да направите хранливи енергетски бомбици, а потребни се само пет минути. Една од главните состојки се урмите, кои се многу здрави и пожелни во исхраната. Состојки: 200...

Сите пијат вода со лимон, но ова овошје е едноставно „магично“ – еве како да си направите енергетски еликсир

Сите пијат вода со лимон, но ова овошје е едноставно „магично“ – еве како да си направите енергетски еликсир

Истражувањата покажуваат дека сувото грозје е корисно и за крвниот притисок и за кардиоваскуларното здравје. Во народната медицина постојат различни природни пијалоци кои благотворно делуваат на организмот. Често слушаме за тоа колку е добро водата да се пие со лимон,...

Рецепт за домашен и ПОСЕН мајонез

Рецепт за домашен и ПОСЕН мајонез

За сите љубители на мајонез, ви носиме поздрава верзија за да уживате во омилениот намаз без да биде толку мрсен и нездрав. За сите љубители на мајонез, ви носиме поздрава верзија за да уживате во омилениот намаз без да биде толку мрсен и нездрав. Потребно е: 50 ml...