Најубавиот колач во нова верзија.
Бисквит:
- 6 лажици шеќер
- 50 мл масло
- 100 мл минерална вода
- 4 лажици, печени, мелени лешници
- 150 г брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
Крем:
- 600 мл млеко од соја или ориз (може и бадемово…)
- 10 лажици шеќер
- 2 кесички пудинг од ванила
- малку арома од ванила
- 200 г маргарин
- 100 г посно чоколадо
Плус:
- околу 200 г посни бисквити
- малку млеко (оод горе споменатото) за натопување на бисквитите
- малку арома од рум или ванила (по желба)
Глазура:
- 100 г посно чоколадо
- 3 лажици вода
- 3 лажици шеќер
- 50 г маргарин
Подготовка:
Во сад за месење исејте го брашното со печивото, додајте ги мелените лешници, шеќер, масло и минерална вода.
Се’ убаво измешајте со лажица и истурете во плех (28х33 см) покриен со хартија за печење.
Ставете во рерна загреана на 200 степени и печете додека не поцрвени.
Млекото направете го според упатството на кутијата.
Половина литар ставете да зоврие со шеќерот а во остатокот разматете го пудингот.
Кога млекото ќе зоврие тргнете го садот на страна, додајте го пудингот, убаво измешајте и вратете на рингла и варете уште околу 5 минути додека убаво не се згусти.
Филот поделете го на два дела.
Во еден додајте го искршеното чоколадо и мешајте додека не се истопи. Во вториот дел додајте малку арома од ванила и измешајте.
Двата крема покријте ги со прозирна фолија и оставете да се изладат.
Омекнатиот маргарин изматете го пенесто и во секоја половина од кремот додајте половина од маргаринот (кога кремот ќе биде ладен),
убаво изматете да добиете воздушеста смеса.Испеченото и изладено тесто намачкајте го со жолтиот фил,
израмнете па нанесете ги натопените бисквити, над нив нанесете го црниот крем, а на него глазурата од чоколадо.
Украсете по желба.