Состојки:
За кората:
- 250 г маргарин
- 250 г шеќер во прав
- 5 јајца, зејтин
- 5 лажици брашно
- рендана кора од 1 лимон
- 300 г вишни
- 150 г мелени кекси
- малку цимет
За кремот:
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици мелени ореви
За поросување:
- 100 г шеќер во прав
Приготвување:
Кора:
Изматете ги марегаринот и шеќерот во прав со жолчките. Додадете 5 лажици брашно и кората од лимон и мешајте додека не добиете воедначена смеса. Белките изматете ги во цврст снег и помешајте ги со претходната смеса. Вишните извалкајте ги во мешавина од мелени кекси и цимет.
Намрсете ја тепсијата з апечење и поросете ја со брашно, па ставете ја смесата да се пече на 180 степени. Кога е наполу печена, извадете ја и ставете ги вишните, па вратете ја назад во рерната да се допече.
Крем:
Изматете посебно жолчки со шеќер, додадете ги мелените ореви и снег од белки, и полека измешајте.
Приготвениот крем, пред крај на печењето нанесете го врз кората и продолжете да печете додека не се зарумени.
Печениот колач оставете го да се излади, поросете со шеќер во прав и исечете го на помали коцки.