Евтин, брз, а вкусен. Парен босански колач која за секоја прилика може да се најде на вашата маса. Колач, кој, ако го направите еднаш, постојано ќе биде на вашата маса.
Состојки:
-10 лажици брашно
-10 лажици шеќер
-10 јајца
За шербет:
-1,3 л.вода
-една ќесичка ванилин шеќер
-800 гр.шеќер
Подготовка:
Јајцата изматете ги со шеќерот. Потоа додавајте го постепено брашното. Печете на добро загреана рерна, а потоа намалете. Печете додека не добие румена боја и додека не бобие кора.
Намалете ја температурата на 150 степени и оставете да се пече околу еден час. Ако е премногу силна температурата, намалувајте ја.
Колачот е готов кога ќе притиснете со рака и кога ќе се враќа назад. Сварете вода во која ќе го додадете шеќерот и ванилата. Прелијте го колачот на крај.