Со овие шарени полжавчиња ќе ги израдувате вашите деца …
Потребно е:
- 175 гр пченично остро брашно
- 100 гр путер
- 110 гр шеќер во прав
- 1 жолчка
- 1 лажица млеко
- 150 гр чоколаден крем (Нутела, Меренда, Еурокрем…)
- 50 гр испечени лешници
- шеќер во прав, за посипување
Подготовка:
– Во подлабок сад ставете ги брашното, путерот исечен на коцки и шеќерот во прав. Матете со миксер додека да добиете хомогена зрнеста смеса. Додадете ги жолчката и млекото и убаво промешајте.
– Тестото со раце обликувајте го во форма на топка, покријте го со пластична фолија и ставете го во фрижидер околу 1 час.
– Ставете го тестото на набрашнета работна површина и со сукало развлечете го во форма на правоаголник (30х20 см). Премачкајте го со чоколадниот крем.
– Лешниците сомелете ги и посипете ги над чоколадниот крем.
– Тестот завиткајте го како ролат, а потоа во пластична фолија и ставете го во фрижидер да стои околу 1 час.
– Тргнете ја фолијата и ролатот исечете го на кругови со дебелина од 1 см. Наредете ги во тава обложена со хартија за печење.
– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 15 минути.
– Печените колачиња извадете ги од рерна, посипете со шеќер во прав и оставете да отстојат 15-20 минути.