Уникатни велигденски рецепти за модерната кујна

Апр 16, 2020 | Десерти, Македонска Кујна

Црвените јајца, детскиот џагор и вербата во Бог се она што секоја година го одбележува големиот христијански празник Велигден. Ден кога секое домаќинство подготвува голема трпеза за дочек на најблиските за да се прослави Христовото воскресение.

И оваа година, кујните ќе замирисаат на топло печени лепчиња, различни торти, баклави и кадаифи. Бојадисаните јајца гордо ќе стојат во секој дом, симболизирајќи го Христовото воскреснување и почетокот на новиот живот во православните домови. По строгиот Велигденски пост, во недела посното мени се заменува со раскошна велигденска трпеза. Модерните домаќинки во своите удобни кујни ќе приготват различни рецепти и вкусови, а многу од нив и ќе ги објават на социјалните мрежи. Но, за успех на рецептите и прекрасен вкус на приготвените јадења, многу е важно елементите во кујната да бидат квалитетни и екстра лесни за ракување.

Неколку уникатни велигденски рецепти за модерната кујна на секое домаќинство, проследени со одличните Favorit апарати за домаќинство, можат да ги направат совршени јадењата, и по мирис, и по вкус.

За солени и лесни рецепти, но со огромна доза на уникатност, ги препорачуваме вкусните велигденски гнезда од компир. Се приготвуваат екстремно лесно и брзо, а ќе ви бидат потребни шпорет од Favorit со квалитетни грејачи, светло во рерната и турбо вентилатор, миксер од Favorit чиишто маталки не ‘рѓосуваат, за да може да ве служи долги години во кујната, како и силиконски калап за печење. Од состојки ви се потребни:

•2 дебели парчиња шунка
•рендани компири
•сол и свежо мелен црн бибер
•крем сирење
•ситно рендана кора од еден лимон
•2 лажици млеко
•1/4 чаша замрзнат грашок

Ренданиот компир заедно со шунката ги ставате во еден сад и ги мешате заедно со солта и свежо мелениот црн бибер. Ги распоредувате во силиконскиот сад за печење и ги печете во Favorit шпоретот 20 минути, на 200степени. Потоа во сад го ставате крем сирењето и ги додавате ренданата кора од лимон, млекото, солта и биберот. Сето тоа заедно го матите со квалитетниот миксер од брендот Favorit, кој што ќе направи одлична текстура на смесата за без проблем да ја ставите во шприц за шлаг.
Ги вадите одлично печените гнезда од компири од вашиот Favorit шпорет и ги полните со шприцот исполнет со крем сирење и лимон. Потоа ги ставате повторно на печење од околу 7 минути во Favorit рерната, ги вадите и врз нив украсувате со зрна грашок и шунка.
Добар апетит!

А за десерт, чоколадо. Чоколадото секогаш е радост за семејството. Кој не би сакал уникатен десерт со богат вкус на чоколадо? Вашето семејство ќе се израдува на чоколадните јајца полнети со омилениот сладолед или овошје.

Земете неколку мали балони, измијте ги убаво, избришете ги, а потоа надујте ги. Растопете чоколадо на вашиот модерен Favorit шпорет, кој што ќе му овозможи одлична температура на стопеното чоколадо, без да го промени неговиот вкус и ќе го стопи без згрутчувања, со одлична густина. Потоа, потопете ги балоните еден по еден, до половината на секој од балоните, во што густото чоколадо. Потоа наредете ги на хартија за готвење и оставете ги да се изладат. Одлично место за ладење е Favorit фрижидерот, кој нема да го исуши чоколадото, вкусот ќе биде задржан, а чоколадните јајца совршено оформени. По стврднувањето, извадете ги од вашиот Favorit фрижидер, дупнете го полека балонот и отстранете го. Чоколадната „лушпа“ наполнете ја со сладолед или со вашето омилено овошје.

Велигден е секогаш посебен, па дури и во изолација. Најважно е да сме сите заедно дома, да јадеме вкусни јадења и да користиме квалитетни елементи за да ги приготвиме сите рецепти. За многу години Велигден!

Неодоливо слатко од миризливо и свежо овошје

Неодоливо слатко од миризливо и свежо овошје

Во тенџерето додадете скроб (нишесте), кој побрзо ќе го згусне. Ви предлагаме да ги искористите јагодите кои веќе може да ги купите и да направите домашно слатко од миризливо и свежо овошје. Ви пренесуваме малку поинаков рецепт од оној на кој сте навикнати. Во...

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Популарниот портал за гастрономија, Taste Atlas, објави листа на најлошо рангирани македонски јадења, врз основа на оценките на корисниците на оваа страница. Најлоша оценка има кукурек, односно оценето е како најлошо јадење. Најдобра оценка од 10-те најлоши јадења...

Американски крофни кои лесно се прават: Готови за само неколку минути со една машина

Американски крофни кои лесно се прават: Готови за само неколку минути со една машина

Јајцата со шеќер изматете ги со миксер. Додадете масло, ванилин шеќер, јогурт и прашок за пециво измешан со брашно. Комбинирајте сè заедно. Загрејте ја машината за крофни и истурете по 1 лажичка фил во секој калап. Затворете го уредот и печете додека не поруменат....

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги...