Зачинетите парчиња компир се опасно добра закуска, без разлика дали се служат со некој сос или како додаток на месо, риба или зеленчук. Својата крцкавост ја должат на лебните трошки, а својата сладост на зачините, кои по желба можете да ги прилагодите по сопствен вкус.
За да се испечени рамномерно, исечете ги на кришки со еднаква големина. Можете да ги послужите со сос од јогурт и свежи билки или сос од домати и вашето омилено пиво.
Рецепт за зачинети компири:
- 1 кг брашно компири
- 2 лажици сончогледово масло
- 2 лажици презла
- 1 лажичка мелена слатка пиперка
- 1 лажичка сува мајчина душица
- 1 прстофат кајен пипер
- 1 прстофат чили
Подготовка на зачинети компири:
Компирите исчистете ги, исушете ги со впивачка хартија и потоа исечете ги по должина на осми. Ставете ги во сад, подмачкајте ги и измешајте ги.
Во пластична кеса измешајте ги лебните трошки и зачините, додајте ги парчињата компири и протресете ги за рамномерно да се обложат.
Обложете ја тепсијата со хартија за печење, ставете ги компирите и печете 35-40 минути на 200 степени целзиусови додека не станат златно кафеави и крцкави.