Тиквиците се богати со витамини А и Ц како и антиоксиданти кои го штитат организмот од слободни радикали и стареење.Спаѓаат во нискокалорична храна, содржат каротеноиди кои ги штитат очите, кожата, срцето…Често се застапени во исхраната, но многумина не знаат дека тиквичките имаат чудесна моќ. Витаминот К и магнезиумот во тиквиците влијаат на јачината на коските.Одлична замена се за тестенините, а се препорачуваат и за луѓе со висок шеќер во крвта. Истражувањата покажаа дека оние кои редовно консумираат намирници богати со растителни влакна, како тиквици, имаат помал ризик од срцеви заболувања.Помагаат и при намалување на лошиот холестерол но и крвен притисок, бидејќи содржат многу калиум.Ако често јадете тиквици можете брзо да се ослободите од вишокот килограми. Покрај тоа што се богати со вода и влакна, создаваат чувство на ситост, односно го регулираат апетитот.

Колку навистина шеќер има во една банана?!
Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...