Ако некое овошје е познато, а толку занемарено, тогаш е тоа крушата.
Но таа е најдобра намирница за панкреасот, кој исто така сме склони да го занемариме.
Преоптоварениот панкреас најдобро се смирува со круша.
Крушите се и рајско овошје за црниот дроб затоа што го поттикнуваат процесот на чистење и можат да спречат цироза.
Пулпата на крушата е богата со фитоматерии, минерали во трагови и аминокиселини кои се врзуваат за отровите во телото и ги исфрлаат од организмот.
Крушите го стабилизираат нивото на шеќер во крвта и се голема помош при слабеењето. Една круша со средна големина има околу 90 калории.
Содржи витамин Ц и флавоноиди и е добар извор на бакар кој не штити од штетното делување на слободните радикали.
Кората од крушата е богата со влакна кои го снижуваат лошиот, ЛДЛ холестеролот и го елиминираат слузот од телото.
Крушата е идеална за опоравување после операции или после труење како и кај оние кои се на посебни диети.
Најдобро е да се јадат помеѓу појадок и ручек или доцна попладне затоа што го намалуваат поривот за благо или за прејадување.
Крушата е овошје со најмалку алергени.