Одбележување на Светскиот ден на храната 16 октомври

Окт 15, 2018 | Uncategorized

Имаме чест и задоволство да Ве поканиме на настан по повод одбележување на Светскиот ден на храната, на 16 октомври 2018 година (вторник) во ООУ “Аврам Писевски”, с. Бардовци, Скопје, со почеток во 10:30 часот.

Настанот го организираат Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во соработка со ООУ “Аврам Писевски”, граѓанските организации“Слоу Фуд Водно”и“Ајде Македонија”.

Секоја година, на 16 октомври, ФАО, во повеќе од 130 земји во светот, заедно со националните партнери (владите, академијата, граѓанските организации, приватниот сектор, земјоделците) го слави својот роденден, преку глобална прослава позната како Светски ден на храната. Целта за Светот Без Глад или SDG 2 (да се стави крај на гладот, да се постигне достапност на храната и подобрена исхрана за секого, да се унапреди одржливото земјоделство и да се искорени сиромаштијата) е во сржта на мисијата на ФАО и една од 17-те Цели за одржлив развој на Обединетите Нации што треба да се остварат до 2030 година.

ТОРТА СО ПЛАЗМА ЗА 20 МИНУТИ: Две совршени комбинации кои сите ги сакаат

ТОРТА СО ПЛАЗМА ЗА 20 МИНУТИ: Две совршени комбинации кои сите ги сакаат

Во продолжение погледнете како да подготвите плазма колач во неколку едноставни чекори. Постојат многу рецепти со мелени бисквити, но ретко кој е вака автентичен, со вкус кој се памети долго. Плазма колачот се подготвува многу брзо, со оглед на тоа дека на еден фил му...

ВИДЕО: Бурек по рецептот на баба

ВИДЕО: Бурек по рецептот на баба

Наместо сирење, може д Наместо сирење, може да биде со месо – и, навистина, добиваме врвен модифициран бурек, полн со фил. За овој врвен рецепт ќе ви биде потребно: 200 гр сирење; 500 гр потенки готови кори; 100 мл кисела вода; ½ прашок за печиво; 1 лажица кисела...

Памук колач: Со три состојки направете превкусен десерт

Памук колач: Со три состојки направете превкусен десерт

Чоколадото се става да се растопи на пареа Потребно е: 3 јајца 120 грама бело чоколадо 120 грама крем сирење (намаз од сирење) Подготовка: Чоколадото се става да се растопи на пареа. Одделете ги жолчките и белките и изматете ги белките додека не се стегнат. Кога...

Ова е рецепт за највкусните посни колачи

Ова е рецепт за највкусните посни колачи

Вистински хит на посните веселби се секогаш малите колачи. Гостите ги обожаваат, но на домаќинките им задаваат вистинска мака. Ги има толку многу и треба да го изберете најдобриот и највкусниот рецепт. Ви носиме рецепт за највкусните колачиња, по рецептот на баба: За...