Во пролетните месеци предност му се дава на зеленчукот од кој можете да подготвите извонредни јадења.
Ви нудиме неколку рецепти кои се едноставни за подготовка, а многу вкусни.
Макарони со туна
Потребно е:
- 300-350 грама тестенини
- 300 грама туна во парчиња
- неколку листови зелена салата
- 3 домати
За прелив
- сок од еден лимон
- 50 мл маслиново масло
- сол
- крупно мелен бибер
- магдонос
Подготовка:
Сварете ги тестенините, исцедете ги и оставете ги да се оладат.
Парчињата туна исцедете ги од нивниот сок и измешајте ги со тестенините.
Додадете ги листовите салата сечени на парчиња и парчињата домат.
Зачинете со дресинг од лимонов сок и маслиново масло и промешајте ја салатата.
Внимавајте да не ги згмечите парчињата туна.
Лазањи со брокула
Потребно е:
- пакување кори за лазањи
- 800 грама брокула
- сол, бибер
- 200 грама кашкавал
За бешамел сос:
- 100 грама путер
- 100 грама брашно
- 1 литар млеко
- лажичка сол
Подготовка:
Брокулите измијте ги, одделете ги на цветови и избланширајте ги.
Корите за лазањи подгответе ги според упатството на пакувањето.
За бешамел сосот – на силен оган стопете го путерот, па додајте го брашното и пржете околу две минути со постојано мешање за да не ви загори
. Потоа тргнете го од оган и ставете околу третина од количината на млеко и силно мешајте за да не останат грутки.
Вратете ја смесата на шпорет и гответе на тивок оган со повремено додавање на преостанатото млеко.
На крајот послолете го сосот и оставете го да се олади.
Во тава наредете ги лазањите, сосот, брокулите, ренданиот кашкавал, па повторете ја постапката додека не го потрошите материјалот.
Кратко запечете во рерна.
Полнети тиквици
Потребно е:
- 2 поголеми тиквици
- лажица пармезан
- лажица сечкан магдонос
- прстофат босилок
- мала главица кромид
- 2 чешниња лук
- сол
- лажица кисела павлака
- сирење
- домат
Подготовка:
Исечете ја тиквицата на кругови дебели десетина сантиметри.
Со лажица издлабете ги за да добиете корпа, а средината сочувајте ја.
Тиквиците потоа малку посолете ги и истријте ги со кромид.
На малку зејтин пропржете го исечениот кромид и лук и средината од тиквичките.
Додајте го исецканиот домат и зачини, па продолжете да пржите додека не испари сокот од доматот.
Во изладената смеса додајте го пармезанот и киселата павлака.
Тиквичките наредете ги во тава која претходно сте ја намачкале со зејтин, наполнете ги со филот и печете ги 15 минути на 180 степени.
Севрирајте и украсете со магдонос.