Ако мислевте дека постојат доволно начини на кои можете да подготвите компир, грешка сте.
Новиот начин кој во последно време го буди апетитот на интернет, морате да го пробате. Се работи за „ топен компир “. Заборавете на пире, пржени и печени компири, според многумина овој е совршениот.
На интернет ќе најдете неколку рецепти, но техниката на подготвување воглавно е иста:
Исечете го компирот на крупни резанки и ставете го во истопен путер. Ставете го сé тоа во жешка рерна и печете на 80 степени додека компирот не почне да добива златна боја. На самиот крај, сé тоа прелијте го со пилешка супа.
Еве ги деталните упатства:
• Загрејте ја рерната на 250-260 степени и ставете ја решетката на средна висина. Жешката рерна ќе му даде на компирот златна боја и крцкава надворешност.
• Компирот исечете го на кришки со дебелина од околу 2.5 сантиметри. Може ви звучи премногу дебело, но запомнете, рецептов не е за деликатен крцкав помфрит, туку за проклето добар компир.
• Како и да е, во компирот измешајте 4 големи лажици путер, па потоа посолете и забиберете по вкус
• Компирот се пече 15 минути, потоа го превртувате, па го печете уште 15 минути.
• Извадете го компирот од рерната и додајте му една шолја пилешка супа и 3 до 4 истолчени главици лук сосе лушпите.
• Вратете го тоа во рерната на уште 15 минути или додека компирот не ја впие целата супа. И тоа е тоа. Го добивте можеби најдобриот компир што ќе го пробате во животот.