Селско мезе

Авг 5, 2018 | Македонска Кујна, Телешко месо

Сел­ско ме­зе или сел­ско ме­со? Исто ли е? Па, да. Се­кој има раз­ли­чен ре­цепт за сел­ско­то ме­со, кое во еден пер­и­од од на­ше­то жи­ве­е­ње, по­себ­но во кра­јот на осум­де­сет­ти­те го­ди­ни на ми­на­ти­от век, бе­ше ви­стин­ски хит ме­ѓу на­ши­те мај­ки. Се раз­ме­ну­ваа ре­цеп­ти, се раз­ви­ваа де­ба­ти на те­ма сел­ско ме­со – да­ли се пра­ви са­мо со те­ле­шко ме­со или се ста­ва и свин­ско ме­со, па да­ли има ком­пи­ри или не­ма, да­ли се пра­ви са­мо со ме­со и со пе­чур­ки… Знам за ре­цеп­ти во кои сел­ско­то ме­со има­ше са­мо ме­со и тоа пар­чи­ња свин­ско и плус ќо­фтен­ца од ком­би­ни­ра­но ме­ле­но ме­со и по не­ко­ја пе­чур­ка во та­ва­та.

Сел­ско­то ме­со ме по­тсе­ту­ва на убав пер­и­од од жи­во­тот во кој се жи­ве­е­ше сми­ре­но, без бр­за­ње, на са­бот­ни ру­че­ци што тра­е­ја до не­дог­лед, ка­де што си­те од по­ши­ро­ко­то се­мејс­тво се со­би­рав­ме за да го про­ба­ме но­во­о­ткри­е­ни­от спе­ци­ја­ли­тет. Тоа бе­ше вре­ме во кое пе­чур­ки­те на го­ле­мо вле­гоа во на­ше­то се­којд­нев­но ме­ни, а ка­ко но­во­о­ткри­ен про­из­вод де­ца­та најм­но­гу ужи­ваа бр­кај­ќи ги со ви­љу­шка­та во чи­ни­ја­та. По­себ­но ако не се се­че­ни на пар­чи­ња. Та­ка го­ле­ми, тр­ка­лез­ни, вкус­но зго­тве­ни, ги при­ми­ле си­те уба­ви ми­ри­си од зе­лен­чу­кот беа лап­ни-голт­ни. Вкус­ни ка­ко ло­кум­че! Не­ма да по­гре­шам ако ка­жам де­ка си­те ед­на­кво ужи­вав­ме во ја­де­ње­то. И де­нес, ко­га го го­твам за мо­и­те де­ца, и тие ужи­ва­ат, а при­каз­на­та се по­вто­ру­ва: ста­ви ми ме­не по­ве­ќе пе­чур­ки…

Со­стој­ки:

  • 160 гра­ма мас­ло за ја­де­ње
  • 1,2 ки­ло­грам те­ле­шко ме­со
  • 500 гра­ма млад кро­мид
  • 500 гра­ма зре­ли до­ма­ти
  • 500 гра­ма пи­пер­ки
  • 500 гра­ма пе­чур­ки
  • Не­кол­ку чеш­ни­ња лук
  • Маг­до­нос
  • 300 гра­ма мо­дри пат­ли­џа­ни
  • Сол
  • 1 ла­жич­ка цр­вен пи­пер

Под­го­то­вка:

Ме­со­то се се­че на пар­чи­ња го­ле­ми кол­ку орев, се по­со­лу­ва и на­бр­зи­на се пр­жи на же­шко мас­ло во ба­кар­но кот­ле. Пр­же­но­то ме­со се пре­фр­ла во друг сад, а во пре­о­ста­на­та­та мас­но­ти­ја се дин­сту­ва кро­ми­дот, пи­пер­ки­те, мо­дри­те пат­ли­џа­ни и до­ма­ти­те, си­те исеч­ка­ни на ре­зан­ки, а шам­пи­њо­ни­те оста­ну­ва­ат це­ли. Во дин­сту­ва­ни­от зе­лен­чук се до­да­ва­ат ме­со­то, лу­кот и маг­до­но­сот. Сме­са­та се по­со­лу­ва со сол и со цр­вен пи­пер, се про­ме­шу­ва и по­тоа кот­ле­то се оста­ва уште не­кол­ку ми­ну­ти на оган.

Ја­де­ње­то се слу­жи во зем­је­ни са­до­ви со убав до­ма­шен леб.

 

 

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Популарниот портал за гастрономија, Taste Atlas, објави листа на најлошо рангирани македонски јадења, врз основа на оценките на корисниците на оваа страница. Најлоша оценка има кукурек, односно оценето е како најлошо јадење. Најдобра оценка од 10-те најлоши јадења...

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги...

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со...

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација. Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји....