Само за вистински гурмани – ребра во сладок сос со компири

Фев 18, 2019 | Македонска Кујна, Свинско месо

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Зачинете ги ребрата со сол и бибер. На среден оган загрејте малку маслиново масло во тава за печење, додадете ги зачинетите ребра и потоа пржете ги 5 – 10 минути или додека не добијат златна боја од сите страни.

Додадете лук, ѓумбир, дробени лути пиперчиња, анасон и мед, и продолжете со пржење се додека медот не почне да се карамелизира. Додадете соја сос, оцет и бело вино, и гответе додека не почне сосот да врие. Оставете да се крчка неколку минути, пробувајќи и прилагодувајќи го вкусот. Потоа додадете го младото кромидче и оставете го сосот да проврие.

Тавата ставете ја во загреана рерна и печете ги ребрата околу 1 час, се додека не стават меки, при тоа вртејќи ги на половина од печењето.

По еден час извадете ја тавата од рерна и повторно ставете ја плочата. Загрејте ја маринадата и оставете да се крчка на плочата од 8 – 10 минути, со цел да добие текстура на леплив сируп. Превртете ги ребрата во сосот, така што целите ќе бидат покриени со него.

  • 2 кг свински ребра
  • 6 чешниња лук
  • свеж ѓумбир, излупен и сечкан
  • дробени суви лути пиперчиња (по вкус)
  • 6 ѕвездички анасон
  • 6 лажички мед
  • 150 мл соја сос
  • 2 – 3 лажици оцет
  • 200 мл бело вино
  • 6 млади кромидчиња
  • 400 мл вода во која претходно ќе растворите зеленчукова коцка
  • маслиново масло
  • морска сол и бибер по вкус

Компири:

Потребни ви се околу 1кг млади компири, кои ќе ги исечете на половина. Направете мали жлебови во средината и во нив ставете путер и еден лист жалфија. Печете ги во загреана рерна се додека не бидат готови.

Добар апетит!

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Популарниот портал за гастрономија, Taste Atlas, објави листа на најлошо рангирани македонски јадења, врз основа на оценките на корисниците на оваа страница. Најлоша оценка има кукурек, односно оценето е како најлошо јадење. Најдобра оценка од 10-те најлоши јадења...

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги...

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со...

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација. Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји....