Состојки:
- 1 кг јагнешко или јунешко месо
- 2 главици кромид
- 80 мл масло
- 1 лажица мелен сув зачин
- сол, бибер
- 250 гр домати
- 1 лута пиперка
- 3 млади кромидчиња
- 300 мл бело вино
Подготовка:
Месото исечете го на коцки, а кромидот ситно исецкајте го.
Пропржете ги малку на загреано масло.
Кога месото малку ќе омекне додадете ги доматите исецкани на коцкички и ситно сецканата лута пиперка.
Динстајте на средна тепература додека месото сосема не омекне.
Додадете го сецканиот млад кромид, виното и водата и уште малку варете го јадењето.
Идеја: По желба македонското грне послужете го со јуфки или њоки како гарнир.