За повеќето деца, кечапот е омилен додаток на пица, солени палачинки, хамбургери, помфрит… Слатко и густо, одлично оди со сите видови солени теста, како и со месо и зеленчук со скроб.
Доколку сте љубител на кечапот и го консумирате во големи количини, направете го сами дома.
Рецептот што ви го носиме може да одговара на најдобрите фабрички верзии, со таа разлика што ќе користите минимална количина на конзерванси за кечапот да трае што подолго.
Состојки:
- 5кг домат
- 300гр шеќер
- 100гр сол
- 150гр густин
- 100мл оцет
- малку оригано
- 2гр конзерванс
Подготовка:
Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги во блендер. Ако имате мелница за домати, ќе го забрзате овој процес.
Добиениот сок од домати истурете го во тенџере и варете додека не зоврие до четири литри. Додадете го изматениот шеќер, солта, густинот, оцетот и ориганото и мешајте додека не почне да се згуснува. На крајот додајте малку конзерванс и сè убаво измешајте.
Истурете го врелиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња, добро затворете ги и превртете ги наопаку. Стаклените садови цврсто затворете ги со кечап и оставете ги да отстојат 48 часа, а потоа префрлете ги на ладно место.