Подгответе го познатиот војнички грав, по рецепт на некогашната ЈНА

Авг 9, 2019 | Македонска Кујна

Оние кои служеле војска во бивша Југославија сигурно и ден денес се сеќаваат на популарниот војнички грав.

Сајтот „ЈНА кувар“ го објави рецептот за познатиот грав, а во ние ви го пренесуваме во продолжение:

Овој норматив обезбедува 5 дл. готово јадење

Потопете го гравот во студена вода, водејќи сметка за тоа водата да биде во доволна количина за да не се случи гравот при бубрењето да ја впие целата количина на вода и да остане сув. Потопениот грав чувајте го на студено место и оставете го 1 до 3 часа.

Потоа исцедете го гравот и ставете го во погоден сад, налијте студена вода и гответе 10 до 15 минути, по што ќе ја исцедите водата па ќе додадете врела вода.

Додадете ситно исецкан кромид и оставете да се вари со повремено додавање на топла вода.

Во врел зејтин додадете го остатокот од кромидот и морковот, исечен на ситни коцки или изрендан, и пржете додека благо не поруменат.

Кога гравот ќе биде готов, додадете го испржениот кромид и морков, сува пиперка, претходно потопена два часа во студена вода и ловоров лист.

На загреан зејтин додадете брашно и пржете додека благо да порумени. Кога ќе биде готово исклучете го шпоретот и додадете истолчен лук и црвена пиперка во прав и добро измешајте.

Кога гравот ќе омекне посолете и запржете го со подготвената запршка со постојано мешање.

Гравот гответе го на тивко уште 20-30 минути. Кога ќе го исклучите огнот додадете црн мелен бибер, ситно сецкан магдонос, пробајте и посолете по потреба.

Напомена: важно е да се знае дека при готвење се до запржување гравот не смее да се меша за да не дојде до кршење на зрната или загорување.

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Популарниот портал за гастрономија, Taste Atlas, објави листа на најлошо рангирани македонски јадења, врз основа на оценките на корисниците на оваа страница. Најлоша оценка има кукурек, односно оценето е како најлошо јадење. Најдобра оценка од 10-те најлоши јадења...

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги...

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со...

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација. Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји....