Пијани кременадли – идеја за денешниот ручек

Фев 24, 2019 | Македонска Кујна

Состојки:

  •  4 свински кременадли (со коска) (дебели околу 2 см)
  • 300 гр свежи шампињони
  • 1 главица кромид
  • 1 супена лажица маслиново масло
  • 1 супена лажица путер
  • 50-200 мл бело вино
  • 150-200 мл павлака за готвење
  • малку сол
  • малку свежа рокола

Подготовка:

Намачкајте ги кременадлите со маслиново масло од двете страни и посипете ги со сол.Потоа загрејте го тавчето во кое ќе ги пржите кременадлите без да додавате масло. Пржете ги кременадлите околу 2 минути од секоја страна (или додека не се заруменат).

Извадете ги кременадлите во чинија, а потоа во истото тавче ставете го путерот да се истопи.

Исецкајте ги печурките на листови и кромидот во полукругови, па додадете ги во тавчето.Пржете неколку минути, додека печурките не омекнат.
Додадете го виното и пржете додека половина од виното не испари, а потоа намалете го огинот и додадете ја павлаката за готвење. Убаво измешајте за состојките на сосот да се спојат.
Намалете ја температурата на минимум, вратете ги кременадлите во тавчето, покријте го тавчето со капак или со алуминиумска фолија и оставете го да се динста околу 30-40 минути, или додека месото не омекне.
Послужете ги со свежа салата од рукола и гарнир по ваш избор.

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Објавена листата, ова се најлошо оценетите македонски јадења

Популарниот портал за гастрономија, Taste Atlas, објави листа на најлошо рангирани македонски јадења, врз основа на оценките на корисниците на оваа страница. Најлоша оценка има кукурек, односно оценето е како најлошо јадење. Најдобра оценка од 10-те најлоши јадења...

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Направете неодоливи КРОКЕТИ ОД КОМПИР: Крцкави однадвор, меки одвнатре – повкусни од купечките

Крокетите од компир најчесто се служат како додаток на главните јадења, а неодоливата комбинација на меко и крцкаво ги направи толку популарни. Се верува дека настанале во Франција кон крајот на 19 век. Можете да ги купите во продавница, но најдобро е сами да ги...

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со...

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација. Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји....