Многу вкусни и лесни за подготовка …
Потребно е:
- 4 тиквички зелени и жолти
- 1 средно голема главица кромид
- 1/2 чаша (од 150 мл) ситно сецкан свеж копар
- 1-2 свежи чили пиперчиња
- 1 лажиче семе од синап
- 3 чешниња лук
- 1/2 чаша јаболков оцет
- 3/4 чаша вински оцет
- 1/3 чаша шеќер
- свеж магдонос
Подготовка:
Исецкајте ги тиквичките на тенки тркалца. Истото направете го со кромидот.
Целиот зеленчук ставете го во цедалка и потоа во фрижидер да стои неколку часа за да се исцеди вишокот течност.
Потоа со раце нежно исцедете ги тиквичките и кромидот и распоредете ги помали тегли заедно
со чешнињата лук, чили пиерчињата на кои претходно сте им ги извадиле семките, копарот, магдоносот и семето од синап.
Во сад на рингла ставете да се вари водата и со оцетот, шеќерот и солта. Оставете само кратко да врие.
Потоа со оваа течност прелијте го зеленчукот во теглите. Оставете да се излади и чувајте ги во фрижидер.
Вака подготвените тиквички може да и јадете во сендвичи со сирење или намаз од сирење, а исто се и добар прилог со некое печено парче месо.