Низа лековити својства: Зошто е добро да јадете кисела зелка?

Дек 13, 2018 | Салати

Зелката е една од ретките, ако не и единствена природна намирница која човекот успеал да ја подобри, односно да ѝ ги зголеми нутритивните својства преку процесот на киселење. Богатството од калиум, железо, магнезиум, сулфур и бакар, ја прави киселата зелка многу корисна за нашето здравје.

Зелката преку процесот на киселење (ферментација) создава исклучително активен кобаламин (витаминот Б12), кој инаку исклучиво може да се најде во намирниците од животинско потекло. Поради оваа причина киселата зелка е неизоставна намирница за вегетаријанците.

Повеќегодишните истражувања потврдуваат дека киселата зелка содржи големо количество на витамин Ц (во 100 г зелка има 50 мг витамин Ц). Покрај тоа, киселата зелка крие вистинско богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кој инаку протеините воопшто не би биле искористени. Исто така киселата зелка е богат извор на нијацин (витамин Б3), кој е потребен за целосниот метаболизам, енергија и размена на материи во мозокот.

Расол

Познато е дека расолот е пијалак кој се препорачува како лек за тегоби поврзани со варењето, како и народен лек за смалување на отоците на зглобовите.

Меѓутоа, малку е познато дека сокот од кисела зелка не е богат само со витамин Ц, туку е и лековит пијалак со широк спектар на дејства. Со експерименти е докажано дека со сок од свежа зелка успешно се лечи чир на желудник и воспаление на дебелото црево. Помешан со сок од морков и репка, расолот е одличен пијалак за оние кои имаат недостаток на калциум. Исто така се препорачува да го пијат жени во средни години за да го спречат процесот на остеопороза.

Лековити својства:

  •  Го подобрува расположението
  • Го прави организмот отпорен на стрес
  • Ја активира размената на материи во мозокот
  • Помага при создавањето на црвени крвни зрнца
  • Ја стимулира работата на клетките и подмладува
  • Помага за зајакнување на коските
  •  Ја регулира и намалува количината на масни материи и холестерол во крвта
  • Го зајакнува имунитетот и ја зголемува силата на мускулите
  • Придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво

 

 

Идеја за лесен ручек без готвење: Карпачо од тиквички и бадеми

Идеја за лесен ручек без готвење: Карпачо од тиквички и бадеми

Рецептите со тиквички се неисцрпна тема, па не грижете се што да подготвите за летен ручек или лесна вечера бидејќи тиквичките се инспирација на која секогаш можете да се потпрете. Во оваа едноставна комбинација, ручекот што ќе го подготвите за вашите најблиски ќе...

Листа на најздрави салати

Листа на најздрави салати

Салатите се многу здрав оброк, но дали знаевте дека некои се сепак подобри за вашиот организам од другите благодарение на нутриентите кои ги содржат. Зависно од количината на здрави состојки како, на пример, влакна, протеини, калциум, железо, рибофлавин, витамини или...

Салата од просо, куркума и краставица

Салата од просо, куркума и краставица

Состојки 1 сецкана свежа краставица 100гр просо 1/2 лажиче куркума 1 лажиче ленено семе 100гр крем сир 2 лажици кисела павлака 1 лажица јогурт хималајска сол и бибер по вкус околу 300мл вода за варење на просото Подготовка Прво просото го ставаме во топла вода, во...

Пијалак за детоксикација: Брусница за чистење на организмот

Пијалак за детоксикација: Брусница за чистење на организмот

На сите нас ни е потребна детоксикација на организмот. Потребно е да го прочистиме телото од сите штетни супстанци кои ги внесуваме во нас преку храната, пијалоците но и преку воздухот. Најбрз начин да извршиме детоксикација е со пијалоци кои можеме да ги направиме...