Кобна грешка на многу готвачи: Ако го правите ова со пилешкото месо, го ризикувате здравјето

Авг 11, 2020 | Пилешко, Совети

Свежото пилешко честопати е преполно со бактерии, како салмонела и хеликобактерии, а миењето со вода никако не помага да се ослободите од нив
Пилешкото е еден од омилените видови месо во многу домови, но многу домаќинки прават една грешка при приготвувањето која може да биде опасна по здравјето.
Имено, пред да го стават да се пече, најпрво го мијат пилешкото под млаз вода, мислејќи дека така ги отстрануваат бактериите од парчето месо.
Меѓутоа, оваа пракса е многу опасна! Сигурно се прашувате зошто… Имено, додека го миете пилешкото, бактериите се шират во мијалникот и на кујнските елементи, а можат да завршат и на вашата облека.

Па затоа, експертите нагласуваат дека единствениот сигурен начин за потполно уништување на бактериите е да го готвите пилешкото на соодветни температури.
Минималната температура за готвење пилешко треба да биде 165 степени Целзиусови.
Но готвачите не се согласни
Дури и професионалните готвачи не делат исто мислење. Познатата готвачка Џулија Чајлд се залага за миење на пилешкото, додека Ина Гартен нагласува дека тоа не е потребно.

Кој е во право?
Зад мислењето на Гартен стои науката, која го поддржува нејзиниот став. Без оглед на потенцијалните опасности од миењето на пилешкото, навистина нема причина за таква пракса.

Доколку сепак не сакате да се откажете од миењето на пилешкото пред приготвувањето, обидете се потоа правилно да ги дезинфицирате сите површини.

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, се зголемени за 0.7, а цените на мало за 1.4 отсто. Во однос на април лани, пак, трошоците на животот бележат раст од 13.0, а цените на мало од 10.1 проценти, соопшти Државниот завод за...

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

Истражувањата покажуваат дека хранливите состојки во храната имаат значајно позитивно влијание на работата на мозокот. Проблемите со размислувањето и концентрацијата најчесто се јавуваат при таканаречен оксидативен стрес, пишува „Fox news“. За поголема продуктивност и...