Кобна грешка на многу готвачи: Ако го правите ова со пилешкото месо, го ризикувате здравјето

Авг 11, 2020 | Пилешко, Совети

Свежото пилешко честопати е преполно со бактерии, како салмонела и хеликобактерии, а миењето со вода никако не помага да се ослободите од нив
Пилешкото е еден од омилените видови месо во многу домови, но многу домаќинки прават една грешка при приготвувањето која може да биде опасна по здравјето.
Имено, пред да го стават да се пече, најпрво го мијат пилешкото под млаз вода, мислејќи дека така ги отстрануваат бактериите од парчето месо.
Меѓутоа, оваа пракса е многу опасна! Сигурно се прашувате зошто… Имено, додека го миете пилешкото, бактериите се шират во мијалникот и на кујнските елементи, а можат да завршат и на вашата облека.

Па затоа, експертите нагласуваат дека единствениот сигурен начин за потполно уништување на бактериите е да го готвите пилешкото на соодветни температури.
Минималната температура за готвење пилешко треба да биде 165 степени Целзиусови.
Но готвачите не се согласни
Дури и професионалните готвачи не делат исто мислење. Познатата готвачка Џулија Чајлд се залага за миење на пилешкото, додека Ина Гартен нагласува дека тоа не е потребно.

Кој е во право?
Зад мислењето на Гартен стои науката, која го поддржува нејзиниот став. Без оглед на потенцијалните опасности од миењето на пилешкото, навистина нема причина за таква пракса.

Доколку сепак не сакате да се откажете од миењето на пилешкото пред приготвувањето, обидете се потоа правилно да ги дезинфицирате сите површини.

Вкусно јадење кое едноставно се прави, а е вистински рај за непцата

Вкусно јадење кое едноставно се прави, а е вистински рај за непцата

Испасирајте го месото, па посолете го и зачинете го. Наредете во подмачкан сад за печење. Додадете шунка исечена на прстени и рендано сирење и повторете ја постапката уште еднаш. Прелијте ја смесата со изматените јајца и кремот. Печете околу 40 минути на 200 степени....

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...