Во млаката вода истурете ги шеќерот и квасецот, а кога ќе нарасне квасецот додадете ги останатите состојки и замесете меко тесто. Месете го неколку минути и оставете го да стаса 30 минути. Расукајте го тестото и ставете го во тавче. Потоа намачкајте ја доматната паста и додадете ја туната исцедена и сите останати состојки за филот. На крај изрендајте го кашкавалот. Печете 15 минути во загреана рерна на 250 степени. Внимавајте да не изгори дното.
Тесто:
- 1,5 dl млака вода
- 0,5 dl масло
- 1/2 пакување свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 250 гр брашно
Фил:
- 1 конзерва туна во масло
- 100 гр растително сирење
- 50 гр маринирани печурки
- по желба доматна паста, оригано и маслинки, свежа пиперка
Подготовка:
Во млаката вода истурете ги шеќерот и квасецот, а кога ќе нарасне квасецот додадете ги останатите состојки и замесете меко тесто. Месете го неколку минути и оставете го да стаса 30 минути. Расукајте го тестото и ставете го во тавче. Потоа намачкајте ја доматната паста и додадете ја туната исцедена и сите останати состојки за филот. На крај изрендајте го кашкавалот. Печете 15 минути во загреана рерна на 250 степени. Внимавајте да не изгори дното.