Математичка формула за идеално кафе

Јан 24, 2020 | Пијалоци (Шејкови)

Американски хемичари и математичари подробно испитале каков е односот меѓу кафето и врелата вода и така го добиле рецептот за „идеалното еспресо“.
Во основа, ако се земат 15, а не 20 грама сoмелено кафе, се добива напивка со, според стручњаците, подобар вкус и која се приготвува брзо. За тоа се потребни, не 25 секунди, а само 7 – 15 секунди, објаснува еден од авторите на написот во списанието „Метер“.

На Земјата има околу 40 вида кафено дрво. За производството на илјадниците разновидни облици на кафе, се употребуваат само три вида од сите овие растенија. Разликата во вкусот на кафето не е толку во видот на зрната, колку што е до начинот на којшто одгледувачите и компаниите ги обработуваат. Сè тоа има влијание на вкусот и изгледот на пијалакот.

Научниците се сосредоточиле на еспресото – едно од најпростите кафиња за приготвување. По правило, еспресото се прави, така што врела вода се пушта низ филтер од сомлено кафе. Аромата, бојата и другите својства на еспресото зависат од количеството кафе, колку време се приготвува, количината и температурата на водата… Така, и сосем мало отстапување од правилата, може лошо да влијае на вкусот на кафето, објаснуваат стручните лица.
Математичарите и хемичарите изработиле компјутерски модел на кафемат, којшто би ги запазил сите параметри и фактори, коишто вообичаено зависат од човекот при варењето еспресо.
При неправилно комбинирање на варењето, температурата и количеството вода, сомленото кафе се згуснува и така го запира движењето на течноста. Како резултат на тоа, кофеинот, хининот, антиоксидансите и другите молекули во составот на кафето, се раствораат многу потешко.
Проблемот може да биде решен, ако се користат помалку зрна кафе, и тие да бидат сомлени покрупно.
Сè тоа било испитано и во практика. Научниците му предложиле на сопственикот на еден кафе-бар да го примени новиот начин. Резултатите биле прилично поволни…
Кафе-барот ги намалил расходите за кафе за 25 отсто, нарачките биле многу побрзо испорачувани, а бројот на гостите пораснал.
Извор: kurir.mk

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Во мало тенџере на средна топлина загрејте го млекото додека не се загрее, но не и врие. Сварете го кафето и истурете го во шолја, а потоа додадете го пирето од тиква, засладувачот, зачинот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Направете пена со жица за млеко, па...

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Оваа разноврсна суперхрана има безброј здравствени придобивки, од лекување на болести до намалување на болката во мускулите. Но, поради што ѓумбирот е навистина толку супер? Без разлика дали сакате да додадете зачин во вашата храна или да го зачините кафето за огнен...

Сакате едно поинакво кафе: Овој рецепт ги воодушеви многумина

Сакате едно поинакво кафе: Овој рецепт ги воодушеви многумина

Сите состојки Состојки: 1 замрзната банана (исечена на прстени) ½ шолја кафе ½ шолја бариста млеко од растително потекло (или млеко по ваш избор) 1 лажица какао во прав 1 лажица ленено семе ½ чаша ванила или чоколаден протеин во прав 1 лажица путер од јаткасти плодови...

Направете го сами омилениот летен коктел дома: Уживајте како да сте во бар на плажа

Направете го сами омилениот летен коктел дома: Уживајте како да сте во бар на плажа

Најубавиот летен коктел за пријатно попладне или почеток на вечерта Од скромните почетоци во малите барови низ северна Италија, ритуалот на пиење Аперол се рашири низ континентите, а луѓето ширум светот се поврзуваат преку љубовта да уживаат во овој коктел, кој...