Математичка формула за идеално кафе

Јан 24, 2020 | Пијалоци (Шејкови)

Американски хемичари и математичари подробно испитале каков е односот меѓу кафето и врелата вода и така го добиле рецептот за „идеалното еспресо“.
Во основа, ако се земат 15, а не 20 грама сoмелено кафе, се добива напивка со, според стручњаците, подобар вкус и која се приготвува брзо. За тоа се потребни, не 25 секунди, а само 7 – 15 секунди, објаснува еден од авторите на написот во списанието „Метер“.

На Земјата има околу 40 вида кафено дрво. За производството на илјадниците разновидни облици на кафе, се употребуваат само три вида од сите овие растенија. Разликата во вкусот на кафето не е толку во видот на зрната, колку што е до начинот на којшто одгледувачите и компаниите ги обработуваат. Сè тоа има влијание на вкусот и изгледот на пијалакот.

Научниците се сосредоточиле на еспресото – едно од најпростите кафиња за приготвување. По правило, еспресото се прави, така што врела вода се пушта низ филтер од сомлено кафе. Аромата, бојата и другите својства на еспресото зависат од количеството кафе, колку време се приготвува, количината и температурата на водата… Така, и сосем мало отстапување од правилата, може лошо да влијае на вкусот на кафето, објаснуваат стручните лица.
Математичарите и хемичарите изработиле компјутерски модел на кафемат, којшто би ги запазил сите параметри и фактори, коишто вообичаено зависат од човекот при варењето еспресо.
При неправилно комбинирање на варењето, температурата и количеството вода, сомленото кафе се згуснува и така го запира движењето на течноста. Како резултат на тоа, кофеинот, хининот, антиоксидансите и другите молекули во составот на кафето, се раствораат многу потешко.
Проблемот може да биде решен, ако се користат помалку зрна кафе, и тие да бидат сомлени покрупно.
Сè тоа било испитано и во практика. Научниците му предложиле на сопственикот на еден кафе-бар да го примени новиот начин. Резултатите биле прилично поволни…
Кафе-барот ги намалил расходите за кафе за 25 отсто, нарачките биле многу побрзо испорачувани, а бројот на гостите пораснал.
Извор: kurir.mk

Направете го сами омилениот летен коктел дома: Уживајте како да сте во бар на плажа

Направете го сами омилениот летен коктел дома: Уживајте како да сте во бар на плажа

Најубавиот летен коктел за пријатно попладне или почеток на вечерта Од скромните почетоци во малите барови низ северна Италија, ритуалот на пиење Аперол се рашири низ континентите, а луѓето ширум светот се поврзуваат преку љубовта да уживаат во овој коктел, кој...

Овој КОКТЕЛ со специфично име е еден од најдобрите за во лето

Овој КОКТЕЛ со специфично име е еден од најдобрите за во лето

„Палома“ е мексиканска класика и злобна конкуренција на најпознатиот пијалак базиран на текила – Маргарита, и ако имате шише текила, лесно можете да направите еден од овие два пијалаци. Палома е пијалак кој Мексиканците едноставно го обожаваат поради различните...

Ново истражување открило кога е најздраво да го испиеме утринското кафе: Пред или после појадок?

Ново истражување открило кога е најздраво да го испиеме утринското кафе: Пред или после појадок?

Лошо сте спиеле и сте се разбудиле уморни. Секако дека првото нешто што го правите е вашето утринско кафе. Но ново истражување открило дека можеби тоа и не е толку добра идеја Имено, заклучокот на истражувачите кои работеле на ова истражување е дека консумирањето кафе...

Летен детокс: Оваа напивка ќе ви го прочисти телото од токсини и ќе ви го зајакне имунитетот

Летен детокс: Оваа напивка ќе ви го прочисти телото од токсини и ќе ви го зајакне имунитетот

Повеќето од нас во текот на карантинот уживавме во разни и честопати нездрави десерти. Сепак, дојде време да се излезе надвор, а многумина добија по некој килограм вишок. Исто така, во нашиот организам неминовно се насобираат штетни материи кои доаѓаат од лошата...