КОЛАЧ СО СЛАНИНА И МЛАД КРОМИД

Дек 20, 2017 | Предјадење

Состојки:

  • 200 гр брашно
  • 100 гр путер
  • 100 гр сирење
  • 1 прашак за пециво
  • 3 китки млад кромид
  • 150 гр чадена сланина
  • 3 лажици зејтин
  • 2 лажици презли
  • 4 јајца
  • 2,5 дл павлака
  • 100 гр кашкавал
  • сол, бибер

Приготвување:
1. Во соодветен сад се ставаат брашното, путерот, сирењето, прашакот за пециво и малку сол и се замесува тесто. Приготвеното тесто се витка во фолија и се остава во фрижидер 30 минути.
2. Кромидот се сече на тркалца, сланината на ленти, кјашкавалот се ренда, а белкиуте се двојат од жолчките.
3. На малку зејтин се пропржува сланината, се додава младиот кромид и се динста околу 5 минути, се цеди од зејтинот и се остава да се излади.
4. Жолчките се матат со павлаката и со сирењето па се додаваат кашкавалот и сланината со кромид. Белките се матат во цврста пена и се соединуват со претходно приготвената смеса, се промешува и се зачинува по вкус.
5. Тестото се вади од фрижидер па со сукало се развлекува на дебелина од 3 мм. Тркалезна тепсија се мачка со зејтин, се поросува со брашно а дното на тепсијата се прекрива со развлеченото тесто. Тестото на дното се боцка со вилушка, па се отстранува тестото што преминува преку страните од тепсијата.
6. Тестото во тепсијата се поросува со презли, па се става приготвената смеса. Колачот се пече во рерна на 180 °Ц 40 минути, додека не порумени.

Крцкаво, зачинето и повикува за пиво: Рецепт за совршени печени компири

Крцкаво, зачинето и повикува за пиво: Рецепт за совршени печени компири

Зачинетите парчиња компир се опасно добра закуска, без разлика дали се служат со некој сос или како додаток на месо, риба или зеленчук. Својата крцкавост ја должат на лебните трошки, а својата сладост на зачините, кои по желба можете да ги прилагодите по сопствен...

Одллични за мезе : поховани печурки во пиво

Одллични за мезе : поховани печурки во пиво

Состојки: Две чаши пиво Две чаши брашно Две лажички лук во прав Две лажички сол Лажичка бибер Лажичка сушен магдонос 3-6 чаши масло (во зависност од тоа колку е голема тавата) Околу половина килограми печурки Подготовка: Истурете го маслото во тава – треба да биде...

Рецепти за лазања на кои не можете да им одолеете

Рецепти за лазања на кои не можете да им одолеете

естенините се омилено јадење за многумина од нас, а комбинации има безброј. Лазањата е посебно уживање, а може да ја направите со многу видови сосови. Она што е најважно за добра лазања е начинот на кој ја редите, па инспирирајте се од овие рецепти на Tasty на кои...

Полнети шампињони

Полнети шампињони

Состојки: 500 г шампињони Сол, бибер 2 лажички сушен или свеж босилек 50 г шунка 1 кромид Масло 2 лажици павлака 30 г кашкавал Приготвување: Измијте ги шампињоните и исчистете ги така за да има доволно место да се наполнат со смесата што ќе ја приготвите Исечете ги...