Студено ви е постојано? Забрзајте ја својата циркулација со овие зачини

Дек 9, 2017 | Совети

Најбрзо ќе се згреете, така што ќе ја забрзате својата циркулација. Тоа се постигнува на различни начини – вежбање, одење, домашни работи,но и исхрана. Можат многу да помогнат топлите супи, напитоци, но и одредени зачини.

Рузмарин

Оваа билка, свежа или сува, можете да ја додадете во многу јадења. Одлично оди со печена риба и бело месо, зеленчук на скара, или пак да го прелиете со топла вода и да го испиете како чај.

Ѓумбир

Изрендајте една лажичка од овој лут корен, прелијте ја со топла вода и испијте го чајот. Ова ќе ве стопли само за неколку минути. Освен овој рецепт, ѓумбирот можете да го додадете и во зелените салати, да го изрендате на кајганата, во супите или пак со сирењето.

Чили

Тука не ви се потребни совети, свесни сте и сами за одличното дејство на лутите пиперки. Чилито има огромна моќ да ве стопли во студените денови.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...