Непријатната миризба воопшто не е важна: Дознајте зошто мора да јадете лук

Фев 1, 2019 | Совети

Пред 5.000 години го одгледувале Асирците, Еѓипјаните, старите Грци и Евреите, а подоцна неговото одгледување го превзеле Римјаните.

Отсекогаш се користел во гастрономски, но и медицински цели.

Големиот математичар Питагора лукот го нарекол „крал на зачините“, не само поради вкусот туку и поради влијанието на здравјето. Во народната и традиционалната медицина отсекогаш заземал важно место.

Лукот се смета и за природен антибиотик како и чувар на имунитетот, а во прилог на неговата сила говори и тоа дека може да убие разни видови бактерии.

Конзумирањето лук на празен желудник помогнува во превенцијата и во лекувањето на голем број болести, а земањето на вистински начин го прави природен антибиотик.

Поради тоа, нека не ве загрижува ако некому му „мирисате“, само вие бидете полни со здравје.

Во продолжување ви донесуваме десет најважни влијанија на лукот на здравјето:

  • спречува стареење и затворање на артериите,
  • значително го намалува холестеролот во крвта,
  • го јакне имунитетот,
  • убива голем број бактерии,
  • многу е корисен во борбата против срцевите болести,
  • го намалува крвниот притисок и има противвоспалителни својства,
  •  природен антибиотик е и е многу корисен за лекување вообичаени настинки,
  • добар е за пореметување на нервниот систем,
  • помогнува во сузбивањето на штетните клетки,
  • делува како антикоагуланс, со што го намалува ризикот од срцев и мозочен удар.
Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...