Нема да поверувате што нѐ дебели повеќе и од брзата храна

Јун 11, 2019 | Совети

Тим на канадски истражувачи објави резултати на новото истражување според кое тинејџерите и младите кои почесто пијат алкохол имаат значително поголеми шанси да добијат вишок килограми.

Новите податоци доаѓаат од Универзитетот Ватерло, Онтарио, а тестирани се средношколци од 89 училишта кои ги пополниле анонимните анкети.

Меѓу останатите прашања било поставено и колку често пијат алкохол.

Дури 39 проценти од средношколците признале дека пијат најмалку еднаш месечно, што вклучува најмалку пет алкохолни пијалаци за време на излез, а 11 проценти толку пијат најмалку еднаш неделно. Сиот тој алкохол се претвора во екстра калории, а слатките жестоки пијалоци имаат повеќе калории.

Потоа, врз основа на податоците (каков алкохолот консумираат – пиво, вино, жестоки пијалаци и што јадат), ги пресметале просечните калории, односно килограмите кои можеле да ги добијат како вишок.

На пример, оние кои еднаш неделно се напиле водка, годишно би внеле 57.000 калории повеќе од оние кои не пиеле, што значи дека се здебелиле до 7,5 килограми.

Ова е една од првите студии кои конкретно се занимавала со дебелината кај младите луѓе, а која е поврзана со алкохолот.

Едно од пет американски деца и 30 проценти од канадските е или дебело или има значителен вишок на килограми.

Поранешните истражувања се занимавале главно со тоа колку додатоците и шеќерите во секојдневната исхрана влијаат врз дебелината.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...