Напиток кој ќе ве препороди доколку останете без енергија

Сеп 26, 2018 | Совети

Ако во текот на денот почувствувате пад на енергијата доволно е да земете лажица мед. Медот е природен шеќер кој обезбедува калории богати со минерали, особено со железо и цинк.

Медот е богат со јаглени хидрати, а најмногу со прости шеќери како глукозата и фруктозата кои претставуваат енергетски материјал.

Медот содржи витамини од групата Б комплекс, витамин Ц, натриум, калциум, фосфор и магнезиум. Го доведува организмот во рамнотежа, претставува енергетско закрепнувачко средство и во исто време влијае на нервниот систем и крвотокот. Затоа треба да го консумирате во случај на физичка и психичка исцрпеност, велат нутриционистите

Клучна состојка на медот се простите шеќери (моносахариди), моќен извор на енергија кои крвта ги апсорбира во изворен облик.

Во случај на хроничен замор и за време на закрепнување на долги болести, се препорачува да земате четири кафени лажици мед дневно, се додека не се чувствувате подобро. За полесни состојби на замор земајте по една кафена лажица наутро и една навечер – советуваат нутриционистите.

Утрински напиток од мед

За деца

Децата секое утро пред да заминат на училиште треба да испијат шолја млеко со две кафени лажици мед.

За возрасни

Сок од еден портокал, сок од половина лимон и една лажица мед да се разматат во два децилитри вода и наутро пред појадокот и кафето да се испие овој напиток. Повозрасните лица и оние кои имаат зголемен холестерол можат да додадат и една лажица јаболков оцет.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...