Намирници кои го спречуваат лошиот здив!

Мај 7, 2018 | Совети

Алкохол, кафе и лук, овие намирници се речиси гаранција за лош здив. Исто како што постојат намирници која го предизвикуваат, постојат и такви кои можат ефикасно да го спречат лошиот здив,кога мастиката за џвакање не е достапна.

8 намирници кои помагаат против лошиот здив

1. Вода
Сувата уста полна со честички храна е идеална средина за лош здив. Водата може тоа брзо да го отстрани со балансирање на рамнотежа на влага во устата.

2. Природен јогурт
Редовното консумирање на природен јогурт може да ја спречи халитозата. Содржи  лактобацили, кои исто така се грижат за добрите бактерии во устата и ја спречуваат прекумерната акумулација на лошите, кои предизвикуваат лош здив. Важно е да се одберете јогурт без додаден шеќер.

3. Јаболка
Киселината помага при лош здив, па така и киселините содржани во јаболката. Едно јаболко секојдневно, веднаш по оброкот, успешно може да го спречи лошиот здив.

4. Топол лимон
Чистиот цитрус е премногу кисел за повеќето луѓе, но може ефикасно да помогне за  лошиот здив. Исцедете сок од еден лимон и измешајте го со топла вода.

5. Растенија
Магдонос, анасон, копар, ѓумбир … листата е долга. Овие растенија содржат апиол, растително масло кое може да ги врзува мирисите на себе. Од друга страна, тие прават дезинфекција. Можете да ги консумираат во форма на чај.

6. Црн чај
Тие кои често треба да се справат со лошиот здив во утринските часови треба да почнат да пијат црн чај наместо кафе. Не само што ќе ве разбуди, туку и го спречува растот на бактериите кои предизвикуваат лош здив.

7. Цреши
Црешите не се само вкусно овошје, туку исто така го разградуваат метанетиолот кој е одговорен за лошиот здив.

8. Спанаќ
Полифенолите содржани во спанаќот можат да се користат како противтежа на сулфурните врски кои ги произведуваат лукот и кромидот. За време на оброкот можете да почнете да се борите против лошиот здив. Патем, истото важи и за босилекот.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...