Зошто лубеницата не треба да се чува во фрижидер?

Јул 15, 2022 | Совети

Најдобра опција да се освежите во летните денови секако е лубеницата, особено бидејќи содржи 922 проценти вода. Можете да ја јадете свежа, да ја додадете во овошна салата…

Лубеницата е здрава бидејќи е богата со антиоксиданси, а истражувања покажале и дека содржи антиканцерогени состојки, го подобрува здравјето на срцето и го намалува воспалувањето и стресот.

Нејзината тежина може да се земе за мана, па оттука за многумина проблем претставува чувањето.

Она што треба да го знаете е дека со чување во фрижидер, лубеницата губи некои од добрите состојки.

Повеќе истражувања покажале дека лубеницата која е на собна температура има повеќе хранливи состојки од онаа што се чува во фрижидер за да биде оладена.

Низ 14 дневни тестови на разни водиво лубеници, потврдени е дека лубениците кои биле чуваните на температура од 21 степен биде во најголема нутритивна вредност. Останатите температури биле 12 и 5 степени.

Утврдено е и дека лубеницата по берењето продолжува да произведува хранливи состојки. Ладењето само го забавува тој процес.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...