Љубител сте на кечапот и без него не може да помине ниту еден ваш оброк? Време е да направите домашен кечап, вкусен и здрав, без вештачки бои и конзерванси.
За подготовка на домашниот кечап ќе ви биде потребно:
- 4 килограми мелени домати
- 200 грама шеќер
- 120 грама густин
- мала чаша оцет
- 80 грама сол
- две лажици оригано
Подготовка:
Од 4 килограми сомелните домати, одвојте половина литар, смесата да биде ладна и помешајте ја со сите други состојки.
Преостанатите домати варете ги половина час и додајте ја разматената смеса, а потоа варете ги состојките заедно уште 10 минути со повремено мешање.
Ако планирате да стои подолго, односно да го имате и преку зимата, ставете и една кесичка конзерванс.