Топли и вкусни пирошки со месо за совршен почеток на денот

Со доаѓањето на студените денови се менува и кујната, па еве идеја да подготвите нешто вкусно што ќе ви ги стопли и душата и телото.

Меки пирошки совршени за појадок и почеток на денот. Може да ги полните со фил по ваша желба, а денешната идеја е да се полнети со мелено месо.

Состојки за тесто:

  • 600 гр. брашно
  • 200 мл. млеко
  • 200 мл. топла вода
  • 100 мл. зејтин
  • 1 лажички шеќер
  • 2 лажички сол
  • 1 квасец
  • зејтин

 

За фил:

  • 500 гр. мелено месо
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 црвена пиперка
  • сол, бибер
  • зејтин

Подготовка:

Квасецот оставете го да нарасне. Во сад ставете брашно, па додадете малку стоплено млеко, зејтин, шеќер, сол и квасецот. Замесете тесто и оставете го да нарасне на собна температура.

Во меѓувреме подгответе го филот.

Кромидот, лукот и пиперката ситно исецкајте ги, па ставете да се динстаат. Додадете го меленото месо и зачините, и мешајте додека месото не биде готово.

Тестото развлечете го во форма на круг. Извадете кругови со чаша или поголема модла. На половина од кругот ставете лажица фил, преклопете го тестото и со вилушка спојте ги краевите.

Во загреан зејтин пржете ги пирошките додека да добиете златножолта боја.

Мени