Како да добиете светкави велигденски јајца: Потребно ви е бело вино и шеќер – испробајте го овој трик!

Апр 17, 2021 | Совети

Светкава декорација на велигденските јајца – зошто да не?

Сварете ги јајцата со шеќер – трик за светкави и сосема различни велигденски јајца!

Велигден е празник кога сите ја истражуваме нашата креативност и бараме разни „diy“ проекти во кои може да учествува целото семејство.

Сега имаме интересен трик што можете лесно да го испробате, а резултатот ќе биде уникатен сјај на велигденските јајца, добиен со интересен метод.

Тајните состојки за добивање на ефект на светкави јајца се белото вино и шеќерот.

Истурете 500мл бело вино во тенџере, додадете 100 гр шеќер и ставете една кесичка боја за јајца или колачи. Ставете го тенџерето на рингла на средна топлина и додадете ги јајцата.

Гответе на средна топлина околу 30 минути, без капак. Потоа тргнете го од оган, покријте и оставете ги јајцата да стојат во течноста преку ноќ.

Наутро кога ќе ги извадите јајцата, оставете ги на конус или на салфетка добро да се исушат. За време на сушењето, јајцата ќе добијат песочна структура и ќе бидат исклучително сјајни.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...