Рецепт за домашен багет кој ќе ве воодушеви: Крцкав однадвор, неодоливо мек одвнатре – Повкусен од купечкиот во продавница

Мар 27, 2024 | Пити и тесто

Ќе сакате да го правите секој ден. Вистинскиот македонски појадок е незамислив без парче леб или некој друг производ од тесто како пецива, пити и слично.
Ќе сакате да го правите секој ден. Вистинскиот македонски појадок е незамислив без парче леб или некој друг производ од тесто како пецива, пити и слично.
Многу луѓе не можат да одолеат на мирисот на свежо печен леб што се шири низ домот. Доколку сте љубител на француски багет, овој рецепт често ќе го правите.

Состојки:

  • 500 гр глатко брашно
  • 370 мл млака вода
  • 1 лажичка сув квасец
  • 1 лажичка сол

Подготовка:

Сувите состојки измешајте ги во сад, па постепено додавајте ја водата за да се замеси тестото. Кога ќе стане компактно, оставете го во сад да нарасне на топло место околу 45 минути. Покријте го садот со памучна крпа или фолија.
По 45 минути, тестото префрлете го на работната површина и со влажни раце замесете го кратко, па обликувајте го во јуфка и оставете го повторно да нарасне околу 45 минути. И овој пат покријте го со крпа.
Повторете ја истата постапка на работната површина три пати. Кога трипати ќе го замесите тестото, поделете го на четири дела. Секој дел од тестото нежно обликувајте го во јуфка, покријте сè и оставете уште 15 минути тестото да „одмори“.
Нежно истегнете го со прстите на површината во форма на правоаголник и свиткајте го до саканата должина. Секој багет префрлете го во плех и оставете да нарасне околу половина час пред да ги ставите во рерна. Пред да ги испечете багетите, засечете ги малку дијагонално.

Во рерна загреана на 250 степени ставете тава до половина наполнета со вода, па кога водата ќе почне да врие, ставете ја тавата со багетите врз неа и печете ги 20 минути на 220 степени. Благодарение на пареата што се шири од долната тава, багетите однадвор ќе бидат крцкави, а внатре меки и воздушести.

Пријатно!

Ова е рецепт за најдобрите здрави палачинки

Ова е рецепт за најдобрите здрави палачинки

Палачинките се еден од оние десерти кои би можеле да ги јадеме секој ден и не би се пожалиле дека често се на „менито“. Доколку и самите ги сакате, можеби е време да ги смените класичните и да пробате поздрава верзија во која ќе уживате без каење. Состојки: 1 морков...

Без квасец и чекање да нарасне, од 4 состојки: Најдобар рецепт за интегрален леб кој можете да го јадете и ако сте на диета

Без квасец и чекање да нарасне, од 4 состојки: Најдобар рецепт за интегрален леб кој можете да го јадете и ако сте на диета

Се прави за еден час, а во неговата свежина можете да уживате до 7 дена, доколку можете да одолеете да не го јадете.Ако сте се здебелиле во текот на зимата и сега барате начин да го намалите внесот на калории, ќе започнете со елиминирање на белото брашно. Се прави за...

Вкусни солени палачинки без брашно, млеко и јајца: Направете ги од вода и уште една состојка

Вкусни солени палачинки без брашно, млеко и јајца: Направете ги од вода и уште една состојка

Палачинките се старомоден деликатес кој се прави од состојки кои секоја домаќинка ги има дома. Може да бидат солени, слатки, пржени… Доколку сакате да ги јадете, ви носиме евтин рецепт за кој се потребни само три состојки. Палачинките се прават без брашно, млеко,...

Кралицата на сите пити се прави од готови кори: Полна со фил, мека и вкусна, едноставно совршена

Кралицата на сите пити се прави од готови кори: Полна со фил, мека и вкусна, едноставно совршена

Ова е совршена идеја за вечера, па и доколку не сте вешти во правењето пити, овој рецепт од вас ќе направи да бидете експерт. Ова е совршена идеја за вечера, па и доколку не сте вешти во правењето пити, овој рецепт од вас ќе направи да бидете експерт. Состојки: 500...