Кој не смее да јаде СПАНАЌ? Ако ги пиете ОВИЕ ЛЕКОВИ, може да ви направи хаос во ОРГАНИЗМОТ

Апр 29, 2023 | Совети

Познато е дека зелениот зеленчук е благодет за нашето тело, а спанаќот е ултимативниот крал на тој зеленчук.

Водата е главната состојка на спанаќот. Количината на липиди и јаглехидрати во спанаќот е мала, но затоа тој е еден од зеленчуците со најголема содржина на протеини. Во спанаќот може да се најдат многу минерали: калциум, железо, калиум, магнезиум, манган и фосфор. Од витамините, спанаќот содржи витамини А, Ц, Е, К, витамини од Б комплексот (Б6, Б2, Б1) и фолна киселина (витамин Б9). Спанаќот содржи и омега 3 масни киселини.

Витаминот А го зајакнува имунитетот, па телото полесно се бори со инфекции и воспаленија. Спанаќот е корисен и поради неговиот минерален состав: калиумот, магнезиумот, бакарот, цинкот и манганот му помагаат на телото да се ослободи од вишокот течности. Ова го коригира високиот крвен притисок и го зачувува здравјето на срцето. Изобилството на железо го прави сојузник на сите заболени од анемија – 100 гр спанаќ задоволува четвртина од дневните потреби.

Овој зелен зеленчук е на листата на „суперхрана“ поради неговите значајни антиоксиданси како лутеин, зеаксантин и бета каротен. Благодарение на него, организмот полесно се брани од токсини, бактерии и вируси. Сепак, не е за сите добро секојдневно да јадат спанаќ.

Бидејќи има многу оксална киселина, способноста на телото да ги апсорбира минералите може да биде нарушена. Оттука, спанаќот може, парадоксално, дури и да доведе до дефицит на овие супстанции.

Според Агенцијата за храна и лекови на САД, особено е ризично за пациентите кои земаат средства за разредување на крвта поради високите нивоа на витамин К кој може да се спротивстави на ефектите од овие апчиња.

Исто така, може да доведе до дигестивни проблеми – дијареа, гасови и надуеност. Поради фактот што состојките на спанаќот може да реагираат со некои лекови, задолжително консултирајте се со вашиот лекар во врска со употребата на овој зеленчук во вашата исхрана.

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, се зголемени за 0.7, а цените на мало за 1.4 отсто. Во однос на април лани, пак, трошоците на животот бележат раст од 13.0, а цените на мало од 10.1 проценти, соопшти Државниот завод за...

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

Истражувањата покажуваат дека хранливите состојки во храната имаат значајно позитивно влијание на работата на мозокот. Проблемите со размислувањето и концентрацијата најчесто се јавуваат при таканаречен оксидативен стрес, пишува „Fox news“. За поголема продуктивност и...