Како да се ослободите од постојаниот ГЛАД и желбата за ГРИЦКИ?

Апр 17, 2023 | Совети

Чувствувате голем глад, иако сега јадевте, изедовте обилен оброк или нешто „грицнавте“? Дознајте каде грешите и ослободете се од причините за константен глад.

Премногу зашеќерени пијалоци

Засладените пијалоци како газирани сокови, леден чај и слично, полни се со високофруктозен пченкарен сируп. Фруктозата го залажува мозокот, односно му испраќа на телото сигнали дека е гладно, иако сме јаделе доволно.

Воедно, стручњаците препорачуваат дека просечната жена не би смеела да конзумира повеќе од 100 калории на ден од дополнителен шеќер од било кој извор, а мажот не повеќе од 150 калории.

Го прескокнувате појадокот

Оваа навика некому можеби му изгледа како добар начин за губење на килограмите, но истражувањата го сугерираат спротивното – појадокот е неизоставен дел од дневната исхрана.

Доколку не појадувате во периодот од два часа по будењето, подоцна ќе се чувствувате уште погладно, а тоа пак доведува до прејадување и постојано грицкање на секаква (најчесто нездрава) храна што ќе ви дојде под рака. И така се до вечера.

За да ослабете, јадете умерено и не го прескокнувајте појадокот. Појадокот благо ви го зголемува нивото на шеќер и инсулин за да имате доволно енергија во текот на денот, а со тоа и помала желба за храна.

Избегнувате салати

Користа од консумирањето на салати е огромна. Богати се со фолати кои се одлични во борбата со вишок на килограми, заморот и депресијата. Салатите се исто така полни со витамин К кој е регулатор на инсулинот и хранлива материја која помага во отстранувањето на чувството на глад – поради него ќе се чувствувате сити со часови.

Малку вода

Дехидрираноста обично создава чувство на глад, па доколку тукушто сте јаделе, а сеуште чувствувате глад испијте чаша млака вода.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...