Храна која предизвикува гасови кај бебињата- внимавајте на овие работи кога им ги давате на децата

Јул 1, 2022 | Совети

Бебињата секојдневно испуштаат гасови и тоа е сосем нормална и природна појава. Но, понекогаш може да се случи тие да се чувствуваат непријатно поради некои намирници што предизвикуваат повеќе гасови од вообичаено.

Бебето ја обработува храната на ист начин како и возрасниот човек. Значи, ако знаете дека одредена храна Ви прави проблеми, внимавајте на истата реакција кај вашето дете. Обично, ова се намирниците на кои треба да се внимава: грав, брокула, зелка, карфиол, житарици, овесна каша, кајсии, сливи, праски, круши, сливи, цитрони…

– Ако овие намирници се виновни за гасот, тој ќе се појави за неколку часа. Хранливите материи и храната богата со растителни влакна е најдобра за новороденчињата, објаснува педијатарката Џенифер Шу.

Таа додаде дека гасовите не се проблем сами по себе, но тие понекогаш предизвикуваат непријатност. Во крајни случаи, се препорачува и разговор со лекар.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...