Овие сувомеснати производи содржат најмногу канцерогени адитиви, внимавајте при нивнато конзумирање

Авг 9, 2019 | Совети

Најголемо количество на канцерогени адитиви E250, љубителите на месните преработки во организмот ќе внесат ако конзумираат салама од пилешки гради,

паризер, зимска или чајна салама.

Најмалку адитиви има во мортаделата.

Затоа, внимавајте со сувомеснатите производи, особено во летниот период.

Конзумирањето на конзервирани производи односно сувомеснати производи, различни пецива,

слатки, и додатоци во исхраната оние кои ги обожаваме во секои јадење како што се кечап мајонез и сенф

во последно време поради поекономичниот начин на конзервација поради имитирање на некои природни бои и ароми

во нивниот состав се почесто се срекаваат емулгатори кои почнуваат да бидат драстично користени во производството и конзервирање на храната.

Емулгаторите се користат одамна во производството на конзервирана храна но во последните неколку години некои фирми на кои не им се исплаќа економски да користат природни ароми за збогатување на вкусот на своите производи почнуваат да користат емулгатори.

Но многу од овие емулгатори ако почесто се конзумираат преку различни прехрамбени производи можат да предизвикат канцерогени заболувања во организмот..

.Во повеќе земји во Европа е воведен закон за строга контрола на присуството на емулгатори во некој производ

и со закон се обврзани да го напишат емулгаторот на етикетата од производот како и неговата масена застапеност…
Кај нас оваа практика уште е во фаза на развивање иако мислам дека е донесен закон за контрола на емулгаторите во производтвото и конзервирање на прехрамбени продукти сеусте по продавниците можеме да сретнеме производи кои содржат многу опасни елулгатори штетни по здравјето на човекот…

Еве некои емулгатори кои можат да бидат опасни по здравјето на човекот:
Сите емулгатори се имаенуваат со буква Е и троцифрен број после буквата..на пример Е102

  • Опасни емулгатори: Е102, Е110, Е120, Е123, Е124, Е127
  • Забранети за користење:Е103, Е105, Е111, Е121, Е125, Е126
  • Предизвикуваат рак: Е210, Е211,Е 212, Е213, Е215, Е216, Е247, Е142, Е131
  • Пореметувања во цревата: Е221, Е222, Е223, Е224, Е226
  • Штетни за кожата: Е230, Е231, Е232
  • Предизвикуваат осип (алергии): Е311, Е312
  • Предизвикуваат холестерол: Е320, Е321
  • Сомнителни емулгатори кои уште се испитуваат: Е104, Е122, Е141, Е171, Е173, Е180, Е241

Најголемо количество на канцерогени адитиви E250, љубителите на месните преработки во организмот ќе внесат ако конзумираат салама од пилешки гради,

паризер, зимска или чајна салама.

Најмалку адитиви има во мортаделата.

Затоа, внимавајте со сувомеснатите производи, особено во летниот период.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...