Ова е најотровната намирница на светот: Ја јадеме неограничено, а ја даваме и на деца

Апр 30, 2019 | Совети

Храната е причинител за голем број на болести на денешницата.

Една од тие намирници е чипсот кој предивика вистинска сензација во прехрамбениот свет,

а голем број на американски медиуми го прогласија за најотровна намирница во светот на храната.

Тоа можеби и не би било толку сериозно доколку истиот не го консумираат милијарди луѓе и тоа во абнормална количина.

Сите знаеме дека чипсот не е здрав, но дека е толку многу токсичен што треба да се исклучи од секојдневната исхрана на никој не му е во целост јасно.

Експертите објаснуваат дека човештвото треба да престане да ја консумира оваа канцерогена намирница.

Многумина се уверени дека чипсот се подготвува од компир, но според наводите на американските медиуми, ова е далеку од вистината.

Според пишувањата на Natural news, Living traditionally, Healthy food house, во првата фаза на производство состојките како оризот, пченицата,

пченката и снегулки од компир се мешаат за да се добие тесто кое подоцна се обликува во калапи, се пржи во масло и се суши.

Во последната фаза на чипсот му се додаваат засилувачи на вкусот кои сами по себе се токсични.

Иако сите состојки за смесата од која се прави чипсот се генетски модифицирани,

бидејќи се евтини и достапни, една од најопасните состојки не е додадена во процесот на производство, туку е нус-производ од преработката.

Станува збор за акриламид.

Ова е опасна канцерогена супстанца за која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а во чипсот го има во ненормални количини многу повеќе од дозволената мерка, пишуваат гореспоменатите американски медиуми.

До создавање на акрималид доаѓа кај храна која била изложена на термичка обработка (печење или пржење) поради што кај чипсот е особено присутна затоа што чипсот по печењето на висока температура се суши исто така на висока

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...