Оваа храна слободно можете да ја јадете пред спиење

Апр 23, 2019 | Совети

Секој ден слушаме како не треба да јадеме пред спиење и кои намирници најмногу го загрозуваат нашиот мирен сон. Меѓутоа, постојат многу намирници кои, велат експертите, секогаш можеме да ги јадеме пред спиење.

Бананата е првото овошје на листата, кое е идеален избор за јадење пред спиење, бидејќи содржи триптофан и калиум, кои се совршени за добар сон. Од друга страна, ова овошје е слатко, што во секој случај е подобар избор од чоколадата.

Друго овошје кое ќе ви помогне да се наспиете е киви, чие влијание на сонот лежи во високото ниво на антиоксиданси и серотонин во неговиот состав.

Меѓу намирниците кои стимулираат подобар сон е сок од цреша, кој помага да се зголеми нивото на мелатонинските хормони, од кои се чувствуваме поспани. Здравата риба, како лосос или туна, исто така, произведуваат мелатонин, бидејќи тие се богати со витамин Б6. Затоа, конзерва туната може да доведе до подобар сон.

Ако имате останато неколку слатки компири од вечерата или ручекот, можете слободно да ги дојадете пред спиење, бидејќи тие содржат калиум кој помага мускулите да се релаксираат.
Млечните производи, како што се лесни сирења или јогурт, исто така, убаво влијаат на сонот.

Сепак, најдобриот избор за лесна вечера пред спиење е зелениот зеленчук. На пример, спанаќот, кељ или зелен грав се одличен извор на калциум, што му треба на телото за да произведе мелатонин.

Да потсетиме некои од намирниците кои не се препорачуваат пред спиење се брокула, сладолед, алкохол, зачинета и масна храна и кафе.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...