Овошје која го забавува стареењето

Апр 15, 2019 | Совети

Антиоксидантите кои се наоѓаат во слатките, сочни бобинки го забавуваат
процесот на стареење, ја подобруваат циркулацијата на крвтa.

Освен за јадење, грозјето можете да го користите и за разубавување.

Антиоксидантите кои се наоѓаат во овие слатки сочни бобинки ја штитат кожата од

штетното делување на надворените фактори, го забавуваат процесот на
стареење, ја подобруваат циркулацијата, па на кожата на лицето и помагаат да ја
сочува еластичноста и влажноста.

Ако имате проблематична кожа – изгмечете шака бобинки од грозје и помешајте
ги со лажица овесни снегулки. Смесата нанесете ја на лицето, почекајте
петнаесетина минути и исперете со млака вода.

За оние кои имаат масна кожа – згмечете неколку бобинки од грозје за да добиете
две лажици сок, помешајте ги со жолчка од јајце и матете додека да добиете
хомогена смеса. Потоа, со мешање, ставете скроб или пченично брашно додека
не добиете маса со густина на тесто. Со оваа смеса намачкајте го лицето,
почекајте петнаесетина минути и исперете со вода.

Доколку вашата кожа е чувствителна – исцедете сок од неколку бобинки грозје
така што ќе добиете две лажици сок, помешајте ги со лажичка јогурт и лажица
мед. Со добиената смеса намачкајте го лицето, почекајте дваесет миути и измијте
го лицето. Оваа маска ја смирува кожата.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...